ßßß
            
        
Składniki na 6 szt. ( 12 szt. normalnego rozmiaru ):250 g mąki pszennej80 g cukru trzcinowego3 kopiate łyżeczki ciemnego kakao1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia1 jajko1 szklanka śmietany 18 %1/3 szklanki wody1/3 szklanki olejuok. 20 malin3 łyżki czekoladowych groszkówSkładniki na krem serkowy:250 g serka philadelphia light2 łyżki miękkiego masła1/2 szklanki cukru pudruposypka cukrowa i żelki do dekoracjiW misce należy wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i kakao. W drugiej misce mieszamy olej, jajko, śmietanę, wodę. Następnie łączymy ze sobą składniki (z obu misek) i mieszamy do ich połączenia, dodajemy groszki czekoladowe. Przekładamy do silikonowej foremki, uprzednio lekko nasmarowanej masłem, w następujący sposób: jedna duża łyżka ciasta, kilka malin, kolejna duża łyżka ciasta ( po brzegi lodowej foremki). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy około 30-35 min. do suchego patyczka.Gdy muffiny przestygną nakładamy na nie krem. Serek miksujemy z masłem, gdy powstanie jednolita masa dodajemy cukier puder i dokładnie mieszamy ( zawsze powtarzam, że można dodać troszkę mniej lub więcej cukru, w zależności kto jak jest słodko lubny;)) . W czasie takich upałów dobrze jest po przełożeniu do rękawa cukierniczego potrzymać krem chwilkę w lodówce, ja tego nie uczyniłam i krem był lekko rozpuszczony - nauczka na przyszłość. Smacznego!!!P.S. Wczoraj weszłam na Durszlak i przez przypadek znalazłam czekoladowe muffiny na śmietanie (oryginalny przepis mojewypieki.blox.pl), a już myślałam, ze jestem taka nowatorska hihihi ;)))