Wykonanie
W lodówce zalegał kubek kwaśniej
śmietany więc wyszukałam u Dorotki na jej blogu Moje Wypieki . przepis na muffinki c
zekoladowe. Są bardzo smaczne i puchate:)
Składniki:225 g
mąki pszennej25 g
kakao2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej100 g gorzkiej posiekanej
czekolady2 duże
jajka300 ml kwaśnej
śmietany130g
cukru85 g
masła, roztopionegoW jednym pojemniku mieszamy składniki suche, w drugim mokre. Krótko mieszając łączymy wszystkie składniki razem. Przekładamy do papilotek (3/4 objętości) i pieczemy w temp 200st. C około 20min. do suchego patyczka. Ciasto wyszło mi bardzo gęste więc nakładałam pełną sporą łyżkę do każdego zagłębienia foremki.Można udekorować polewą :Składniki:1,5 łyżki
wody1/4 kostki
masła2 płaskie łyżki
kakao1/4 szklanki
cukruMasło rozpuścić, dodać
wodę (
mleko) i
cukier. Mieszając czekać aż się rozpuści. Dodać
kakao i dobrze wymieszać (można przesiać by nie było grudek, choć osobiście nigdy tego nie robię tylko już w garnku używam trzepaczki). Polewa gotowa. Poczekać by trochę wystygła i moczyć czubki muffinów w polewie.
Smacznego:)