ßßß
Składnikiforma z kominem o średnicy 26 cm1 szklanka mąki tortowej1 szklanka mąki pszennej razowej3 jajka1 1/2 łyżki kawy rozpuszczalnej1 szklanka cukru trzcinowego1/2 szklanki stopionego masła ( 125 g) lub 1/2 szklanki oleju rzepakowego/z pestek winogron2 łyżki miodu2 łyżeczki sody1 łyżeczka proszku do pieczenia35 g kakao1/2 łyżeczki mielonych goździkówskórka z jednej pomarańczy, może być suszona150-200 g cukru pudru2 łyżki likieru z malin lub cytrynwiórki czekolady do posypaniamasło i mąka do formy
Przygotowanie:Formę wysmarować masłem, wysypać mąką razową.Mąki wymieszać z cukrem, goździkami, sodą i proszkiem.Masło stopić, (olej podgrzać) dodać do niego miód oraz skórkę, mieszać aż miód się rozpuści. Zajmie to około 2 minut.Kawę przesypać do kubka i zalać 50 ml wrzątku. Rozpuścić. Dolać jeszcze 200 ml zimnej wody i wymieszać. Dodać dwa jajka i żółtko. Wymieszać dokładnie. Po czym wlać do mąki, mieszając trzepaczką, aż do połączenia składników – około 4 minut. Dolać tłuszcz z miodem, energicznie wymieszać i przelać do formy.Piec w 180 stopniach, góra – dół, przez 40 minut, po 35 sprawdzić patyczkiem. Studzić poza piecem, 10 minut w formie, po czym wyjąć na talerz. Wystudzić całkowicie.Z białka, likieru i cukru pudru ukręcić lukier królewski, udekorować wierzch ciasta. Posypać wiórkami czekolady.Smacznego!Ja upiekłam je jako babkę, będzie idealne w formie chlebowej – keksówce! 10 x 30 minium!Powiązane notki:Ciasto serowo-czekoladowe z kremem – ala Fale DunajuŚwiąteczny piernik w 5 minut! Szybki przepis na pyszne ciastoKarpatka z kremem – najlepszy przepis na ciasto parzoneMalinowe ciasto jogurtowe – różowe Walentynki