ßßß Cookit - przepis na Kopytka z sosem ze schabu

Kopytka z sosem ze schabu

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Od dziś startujemy z nowym cyklem: OBIAD ZA DYCHĘ! Będę Was raczyła przepisami za 10 zł podzielonymi na 3-4 konkretne porcje w każdy poniedziałek zaczynając od dzisiaj!
Według mnie można gotować prosto i smacznie. Tym bardziej jeśli macie przeyt kulinarnych eksperymentów, łatwa kuchnia będzie dla Was złapaniem oddechu. Zafundujmy sobie trochę beztroski! Od dziś raz w tygodniu będę pokazywała Wam tanią kuchnię, bez zbędnych ceregieli – pomysłową i od serca. Znajdziecie w niej pomysły na obiady i desery, ale też śniadania i kolacje, zawsze w poniedziałek i zawsze za maksymalnie 10zł. Koniecznie wpadajcie i gotujcie!
Składniki:
Kopytka:
1 kg ziemniaków
1 szklanka mąki – tolerowanej (150 -180 g)
1 jajo
3/4 łyżeczki soli
sos:
350 g cebuli
150 g wędzonego boczku (wybierzcie mięsną część sztuki) lub schabu podsuszanego
2 łyżki oleju
2 łyżki mąki
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka suszonego tymianku, cukru i koncentratu pomidorowego
sól,pieprz
Przygotowanie:
Kopytka:
Jakie ziemniaki wybrać do klusek, kopytek czy pyz ? Typ C – mączyste : Arkadia, Aster, Bryza, Beryl, Bzura, Ibis, Kos, Lena, Mila, Salto, Ursus, Romula.
Ziemniaki oczyścić, umyć i zalać gorącą wodą. Ugotować na miękko w tzw. mundurkach czyli ze skórką. Miękkie ziemniaki odcedzić, lekko przestudzić i obrać. Przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę, sól i jajko.
Wyrobić ciasto. Podzielić je na 4 i formować z niego podłużne wałeczki. Kroić je na ukośne kluski. Gotować we wrzątku 2 minuty od wypłynięcia
Odstawić na talerz lub sito, na 5-10 minut aby przeschły. To właśnie kopytka, które chwilę poleżą na talerzu są najsmaczniejsze i mają najlepszą strukturę.
Sos:
Najlepiej zabrać się za jego przygotowanie gdy mundurowce się gotują.
Mąkę mieszamy z papryką.
Cebulę kroimy w kostkę o boku 5 mm. Rozgrzewamy olej. Na gorący dodajemy cebulę oraz 1/2 łyżeczki soli. Cebulę podsmażamy. Po czym zmniejszamy temp. i długo, ok.15 minut, mieszając, karmelizujemy aby stworzyć bazę sosu.
Na patelnię dodajemy boczek/schab. Podkręcamy temp. i wytapiamy aż zacznie pachnieć. Dodajemy pastę pomidorową i przesmażamy.
Tak przygotowaną mieszankę posypujemy mąką wymieszaną ze słodką papryką. Gdy się podsmaży i zmiesza z tłuszczem dodajemy tymianek i 100 ml wody. Mieszamy dokładnie i dolewamy jeszcze ok. 200 ml wody, stopniowo mieszając.Gotujemy 3-4 minuty. Odstawiamy.
I bierzemy się za rolowanie i gotowanie kopytek.
Sos podajemy z kopytami.
Powiązane notki:
Kopytka z sosem / gulaszem z szynki
Smażone nadziewane kopytka z mięsem
Chilli con Cannecannelloni pod beszamelem z sosem bolońskim, fasolą i kukurydzą
Praktyczne porady: Darmowy obiad lub poczęstunek – czyli jak zrobić idealny farsz mięsny do krokietów, pierogów, pasztecików lub smakowitą pastę do chleba
Orientalna faszerowana papryka z sosem tzatziki
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2015/03/23/obiad-za-dyche-10-zl-kopytka-z-sosem