Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Od dziś startujemy z nowym cyklem: OBIAD ZA DYCHĘ!
Będę Was raczyła przepisami za 10 zł podzielonymi na 3-4 konkretne porcje w każdy poniedziałek zaczynając od dzisiaj!Według mnie można gotować prosto i smacznie. Tym bardziej jeśli macie przeyt kulinarnych eksperymentów, łatwa kuchnia będzie dla Was złapaniem oddechu. Zafundujmy sobie trochę beztroski! Od dziś raz w tygodniu
będę pokazywała Wam tanią kuchnię, bez zbędnych ceregieli – pomysłową i od
serca. Znajdziecie w niej pomysły na obiady i desery, ale też śniadania i kolacje, zawsze w poniedziałek i zawsze za maksymalnie 10zł. Koniecznie wpadajcie i gotujcie!Składniki:Kopytka:1 kg
ziemniaków1 szklanka
mąki – tolerowanej (150 -180 g)1
jajo3/4 łyżeczki
solisos:350 g
cebuli150 g
wędzonego boczku (wybierzcie
mięsną część sztuki) lub
schabu podsuszanego2 łyżki
oleju2 łyżki
mąki2 łyżeczki
słodkiej papryki1 łyżeczka suszonego
tymianku,
cukru i
koncentratu pomidorowegosól,
pieprzPrzygotowanie:Kopytka:Jakie
ziemniaki wybrać do klusek, kopytek czy pyz ? Typ C – mączyste : Arkadia, Aster, Bryza, Beryl, Bzura, Ibis, Kos, Lena, Mila, Salto, Ursus, Romula.
Ziemniaki oczyścić, umyć i zalać gorącą
wodą. Ugotować na miękko w tzw. mundurkach czyli ze skórką. Miękkie
ziemniaki odcedzić, lekko przestudzić i obrać. Przecisnąć przez praskę. Dodać
mąkę,
sól i
jajko.Wyrobić ciasto. Podzielić je na 4 i formować z niego podłużne wałeczki. Kroić je na ukośne kluski. Gotować we wrzątku 2 minuty od wypłynięciaOdstawić na talerz lub sito, na 5-10 minut aby przeschły. To właśnie kopytka, które chwilę poleżą na talerzu są najsmaczniejsze i mają najlepszą strukturę.Sos:Najlepiej zabrać się za jego przygotowanie gdy mundurowce się gotują.
Mąkę mieszamy z
papryką.
Cebulę kroimy w kostkę o
boku 5 mm. Rozgrzewamy
olej. Na gorący dodajemy
cebulę oraz 1/2 łyżeczki
soli.
Cebulę podsmażamy. Po czym zmniejszamy temp. i długo, ok.15 minut, mieszając, karmelizujemy aby stworzyć bazę sosu.Na patelnię dodajemy boczek/schab. Podkręcamy temp. i wytapiamy aż zacznie pachnieć. Dodajemy pastę
pomidorową i przesmażamy.Tak przygotowaną mieszankę posypujemy
mąką wymieszaną ze
słodką papryką. Gdy się podsmaży i zmiesza z tłuszczem dodajemy
tymianek i 100 ml
wody. Mieszamy dokładnie i dolewamy jeszcze ok. 200 ml
wody, stopniowo mieszając.Gotujemy 3-4 minuty. Odstawiamy.I bierzemy się za rolowanie i gotowanie kopytek.Sos podajemy z kopytami.Powiązane notki:Kopytka z sosem / gulaszem z
szynkiSmażone nadziewane kopytka z
mięsemChilli con
Canne –
cannelloni pod beszamelem z
sosem bolońskim,
fasolą i
kukurydząPraktyczne porady: Darmowy obiad lub poczęstunek – czyli jak zrobić idealny farsz
mięsny do krokietów, pierogów, pasztecików lub smakowitą pastę do
chlebaOrientalna faszerowana
papryka z
sosem tzatziki