Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
ziemniaki 1,5 kilogramów
jajka 2 sztuk
mąka 0,5 szklanek
boczek wędzony 250 gramów
cebula 2 sztuk
olej 2 łyżek stołowych
szczypiorek 0,5 pęczek
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Połowe wyszorowanych
ziemniaków ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzone, ostudzone, obrać i zmielić. Resztę oczyszczonych
ziemniaków zetrzeć na tarce i odcisnąć. Płyn z wierzchu wylać, a
skrobię dodac do surowych
ziemniaków. Wymieszac gotowane
ziemniaki z surowymi, dodac
jajka, oprószyc
sola oraz
pieprzem i wyrobić. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodać trochę
mąki pszennej lub ziemniaczanej. Formowac z ciasta w mace kulki wielkości
orzecha włoskiego, w każdej zrobić wgłębienie. Wkładać pyzy do osolonego wrzatku i gotowac ok. 13 minut. Wyjmować łyżką cedzakową. Oczyszczoną
cebulę pokroić w piórka, a
boczek w kostkę i podsmażyć na
oleju. Wymieszać z pyzami i posypać posiekanym
szczypiorkiem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: