ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegoziemniaki 1,5 kilogramówjajka 2 sztukmąka 0,5 szklanekboczek wędzony 250 gramówcebula 2 sztukolej 2 łyżek stołowychszczypiorek 0,5 pęczekpieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Połowe wyszorowanych ziemniaków ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzone, ostudzone, obrać i zmielić. Resztę oczyszczonych ziemniaków zetrzeć na tarce i odcisnąć. Płyn z wierzchu wylać, a skrobię dodac do surowych ziemniaków. Wymieszac gotowane ziemniaki z surowymi, dodac jajka, oprószyc sola oraz pieprzem i wyrobić. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodać trochę mąki pszennej lub ziemniaczanej. Formowac z ciasta w mace kulki wielkości orzecha włoskiego, w każdej zrobić wgłębienie. Wkładać pyzy do osolonego wrzatku i gotowac ok. 13 minut. Wyjmować łyżką cedzakową. Oczyszczoną cebulę pokroić w piórka, a boczek w kostkę i podsmażyć na oleju. Wymieszać z pyzami i posypać posiekanym szczypiorkiem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: