ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 35 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegoziemniaki 400 gramówcebula 1 sztukmąka 3 łyżek stołowychjajka 5 sztukboczek wędzony 100 gramówolej według uznaniamajeranek według uznaniapieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Oczyszczone ziemniaki zmiksować lub zetrzeć na drobnej tarce. Oczyszczona cebulę posiekać. Pokrojony w kostkę boczek podsmażyć na suchej patelni. Wymieszać ziemniaki z cebulą mąką, jajkiem i boczkiem. Mieszając, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Na rozgrzany na patelni olej wlać 1/4 ciasta i usmażyć z jednej strony na złoty kolor. Odwrócić i na usmażona stronę wbić jajko, posolić i oprószyć majerankiem. Przykryć patelnię i smażyć kilka minut, aż placek zrumieni się od spodu, a jajko zetnie. W taki sam sposób usmażyć pozostałe placki.Uwagi:Podsmażone z jednej strony placki można też zapiekać ok. 7 minut w gorącym piekarniku.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z JajPotrawy z MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: