To było jakieś 3 lata temu.Nie lubiąc placków ziemniaczanych.Babcia P. zrobiła nam babkę.Była pyszna.Teraz próbowałam odtworzyć ten smak.Była to mała namiastka tego smaku.Muszę kiedyś poprosić o oryginalny przepis.Bugaj, czyli babka ziemniaczana1,5 kg ziemniaków2 duże cebule3 ząbki czosnku3 łyżki mąki1 łyżka majeranku200g wędzonego boczku2 jajasól, pieprzZiemniaki obrać, umyć i zetrzeć drobno.Nadmiar wody odcedzić.Cebulkę drobno pokroić i podsmażyć na patelni.Boczek pokroić w kosteczkę i dodać do cebuli.Do ziemniaków dodać mąkę i jajka.Do masy ziemniaczanej dodać cebulę z boczkiem.Wymieszać masę z majerankiem, solą i pieprzem i przepuszczonym przez praskę czosnkiem.Wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem blachy.Piec 1-1,5 godziny (w zależności od ziemniaków) w 180st.C.Podawać na gorąco, można podsmażać, z sosem czosnkowym lub grzybowym.