Wykonanie
O babce ziemniaczanej wiele słyszałam bo często bywam na Podlasiu, ale jeszcze nigdy jej nie
jadłam. Miałam za to okazję próbować
kiszkę ziemniaczaną i bardzo mi smakowała. Dlatego kiedy Andrzej ogłosił akcję Gotujemy po polsku wiedziałam, że babka ziemniaczana będzie pewniakiem. Roboty przy niej jest tyle co przy plackach ziemniaczanych tyle, że zamiast stać i smażyć oddzielne placki, całą masę pakuje się do formy i gotowe. Dla wielbicieli ziemniaczanych potraw babka jest na pewno niezłym kęsem. To niezbyt fotogeniczne danie chciałam ożywić
sałatką z
czerwonej kapusty, która świetnie się komponuje z babką za równo pod względem wizualnym jak i
smakowym.
ŹródłoSkładniki:1,5 kg
ziemniaków3
jaja2 duże
cebule15 dag
wędzonego boczku½ łyżeczki
majeranku1 łyżeczka
soli2 ząbki
czosnku1 łyżka
mąkiZiemniaki obrać, umyć i drobno utrzeć. Uzyskaną masę ziemniaczaną posypać łyżką
mąki. Drobno pokrojoną
cebulę i pokrojony w kostkę
boczek zrumienić na patelni. Dodać do masy ziemniaczanej, wymieszać. Dodać
jajka,
sól,
pieprz,
majeranek i przepuszczony przez praskę
czosnek. Tak przygotowaną masę wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Piec ok. 1 godz. bez przykrycia w temperaturze 150 stopni. Podawać na gorąco. Można również odsmażać na drugi dzień.Smacznego:)