Wykonanie
Baba ziemniaczana jest świetną alternatywą dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Można ją podawać ze
śmietaną, ulubionym sosem lub po prostu samą. Wymaga trochę pracy ponieważ trzeba zetrzeć
ziemniaki, ale warto. To proste i bardzo dobre danie.Składniki:1,5 kg
ziemniaków200 g
wędzonego boczku może być dodatkowo zapażony2 duże
cebule200 g
mąki2
jajka3 ząbki
czosnku1,5 łyżeczki
solipieprztłuszcz do smażeniaWykonanie:
Boczek i 1
cebule pokroić w kostkę,
cebulę zeszklić, dodać
boczek i smażyć aż się zarumieni, ostudzić.
Ziemniaki i 1
cebulę zetrzeć na tarce o średnich oczkach, odcisnąć nadmiar
wody. mnie
ziemniaki ściemniały ale nie należy się tym zbytnio przejmować.Do
ziemniaków dodać
sól, przeciśnięty przez praskę
czosnek,
mąkę,
jajka i
boczek, doprawić
pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać.Formę lub keksówkę wysmarować
masłem, przełożyć przygotowaną masę i piec na złoty kolor przez około 1 - 1,5 godziny w temperaturze 180 o C.