Wykonanie
Placek na wiórkach z gulaszem na ostro...
Placki ziemniaczane (duża patelnia):-
ziemniaki-
cebula-
mąka-
jajko-
sól i
pieprzGulasz:-
mięso gulaszowe z
szynki-
papryki różnokolorowe-
cebula-
papryczka chili (odrobina)- puszka
pomidorów-
koncentrat pomidorowy-
sól,
pieprz,
papryka ostra,
papryka słodka, cząber- nieco
mąki do zagęszczenia-
olej do smażenia- ewentualnie można dodać:
pieczarki,
kukurydzę,
ziemniaki,
fasolę.Przygotowanie:Placki przygotowujemy i robimy jak standardowe placki smażone tylko na jedną dużą patelnie przypada nam tutaj jeden placek. Najlepiej smakują mi wiórki zrobione z
ziemniaków, w takiej postaci zasmażane.
Mięco smażymy na odrobinie
oleju, dodajemy
cebulę lekko przyprawjając
przyprawami. Do podsmażonego
mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę
paprykę, dodajemy
pomidory,
przyprawy,
chili i wszystko zalewamy
wodą (aby przykryła składniki w garnku). Dusimy pod przykryciem, aż
mięso będzie się delikatnie rozpadać podczas gryzienia. Dodajemy koncentratu do smaku, ewentualnie dodajemy więcej odpowiadających nam przypraw. Zagęszczamy
mąką i
wywarem z garnka. Wszystko gotujemy na małym ogniu. Czas przygotowania ok. 1,5h (ze względu na gotowanie).