Wykonanie
Placek po węgiersku, czyli po prostu placek ziemniaczany podany z gulaszem, jest pomysłem na bardzo smaczny i sycący obiad. Gulasz (jeśli Wam zostanie) można podać również np. z
makaronem lub kopytkami. Najlepszym, według mnie, dodatkiem warzywnym do placka węgierskiego są
ogórki kiszone.Składniki:1 kg
ziemniaków3
cebulki3-4 ząbki
czosnku2
jajka6 łyżek
mąkiok. 30 dag
kiełbasy (może być zwyczajna)30 dag
mięsa mielonegokoncentrat pomidorowyoregano1
papryka słodkasól,
pieprz,
papryka ostra mielona do smaku
olej do smażenia
Mięso mielone przesmażamy ze zmieloną
kiełbasą. 2
cebule pokrojone w drobną kostkę smażymy na złoty kolor. Przekładamy usmażone składniki do rondla, zalewamy małą ilością
wody i dusimy przez chwilę.Pokrojoną w paski
paprykę podsmażamy i dodajemy do
mięsa razem z
koncentratem pomidorowym i przyprawiamy do smaku, aby gulasz był dość ostry. Jeśli to konieczne, zagęszczamy
mąką.Obrane
ziemniaki, jedną
cebulę i
czosnek trzemy na tarce o małych oczkach. Dodajemy
mąkę,
jajko,
sól,
pieprz i dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym
oleju smażymy placki ziemniaczane.Usmażone placki przekładamy gulaszem.Smacznego!