Wykonanie
Poznałam ostatnio dwie wspaniałe dziewczyny, które wzbogaciły moją kuchnię o ukraińskie potrawy. Od
Jany dostałam przepis na knyszyky (книшики). Jest to potrawa z
ziemniaków,
mięsa mielonego, smażona na głębokim tłuszczu. Knyszyki wychodzą pulchne, a
mięso w środku soczyste. Szczerze polecam :)A Julii przepis na Solankę (Солянка) w następnym wpisie.Składniki:1 kg
ziemniaków250 g
mięsa mielonego1
jajko1
cebulamąkasól,
pieprz do smaku
olej do smażenia
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Przecedzić, ostudzić, zemleć lub przecisnąć przez praskę do
ziemniaków. W misce uklepać na płasko
ziemniaki, podzielić na 4 części. Wyciągnąć 1/4 i w to miejsce wsypać
mąkę tak aby wypełniła puste miejsce. Dodać wyciągniętą 1/4 część zgniecionych
ziemniaków,
jajko i wszystko razem wymieszać.
Cebulę oprać pokroić w drobną kostkę, podsmażyć. W misce wymieszać
mięso mielone z usmażoną
cebulą,
solą i
pieprzem do smaku.Zmoczyć ręce. Mokrymi dłońmi urwać kulkę ciasta ziemniaczanego wielkości piłki golfowej, zrobić kciukiem otwór do którego należy włożyć kulkę z
mięsa mielonego wielkości
orzecha laskowego. Zalepić
ciastem ziemniaczanym (jak brakuje to dodać kawałek ciasta ziemniaczanego), formując owalny kształt.Na patelnię wlać
olej do 1/2 jej wysokości, rozgrzać. Knyszyki smażyć na złocisto z obu stron. Wyciągnąć, odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać ze
śmietaną.Smacznego :)Źródło przepisu:
JanaJana mam nadzieję, że wszystko dobrze zapamiętałam i zrobiłam. Dziękuję za przepis :)