ßßß
Składniki:Zupa:1 dynia hokaido ok. 1.5 kg1 cebula1 marchewka3 łyżki oliwy3 łyżki brązowego cukru3 ziarna ziela angielskiego3 liście laurowe1 łyżka kakao1 łyżka słodkiej papryki1 łyżeczka ziaren gorczycy1 łyżka kuminu1 łyżecza currysól,pieprz1 l bulionu warzywnego lub wodyNaleśniki:1 szklanka mleka1 szklanka wody2/3 szklanki mąki razowej np. pszennej1/3 szklanki mąki tortowej1/2 łyżeczki soli2 jajka2 łyżki olejumasło do podsmażenia naleśników
Przygotowanie:Naleśniki:Składniki ciasta zmiksować. Odstawić, w temperaturze pokojowej.Dynię umyć, pokroić ze skórką.Cebulę i marchew pokroić w kostkę.Rozgrzać oliwę. Do garnka dodać kumin, gorczycę, paprykę, ziele i liście laurowe. Prażymy 2-3 minuty aż zaczną pachnieć. Dodajemy cebulę, dynię i marchew.Smażymy aż zaczną się podpiekać ok. 3-5 minut.Dodajemy kakao i cukier. Podkręcamy moc kuchenki i karmelizujemy. Dynia w kakaowym karmelu jest pyszna. Gdy powstanie karmel dodajemy bulion lub wodę i gotujemy 15 minut. Po tym czasie miksujemy, wcześniej wyciągając liście laurowe. Doprawiamy solą o curry.Gdy zupa się gotuje smażymy naleśniki.Gorące zmrużenia serkiem Arla i zwijamy w rulony.
Podsmażamy je na maśle, każdy rumiany naleśnik kroimy na 4 części.Na miski nalewamy zupę. Układamy kawałki naleśników dekorujemy zieleniną.Smacznego!Powiązane notki:Pełnoziarniste naleśniki z musem z dyniRisotto z dyni Hokaido – przepis fit