ßßß Cookit - przepis na Zupa z dyni z naleśnikami razowymi I serkiem Arla z Czosnkiem

Zupa z dyni z naleśnikami razowymi I serkiem Arla z Czosnkiem

nazwa

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Od dwóch dni piekę i mrożę dynię makaronową. Zostałam dziś w domu bo jestem odrobinkę przeziębiona. Pół dnia przespałam, no cóż chorowitkom wolno, a nawet zaleca się długi sen. Wstałam i postanowiłam zrobić coś pysznego z Dyni, którą tak uwielbiam. Serek Arla Czosnek i Zioła zobaczyłam będąc na zakupach więc postanowiłam, że jutro przygotuje coś z jego udziałem. Korzenna, pachnąca przyprawami zupa dyniowa w meksykańskim klimacie… Tak! A dodatkiem do niej będą posmażone razowe naleśniki z serkiem Czosnek&Zioła. Serek świetnie sprawdza się podgrzany, staje się jeszcze bardziej kremowy ale nie wycieka z naleśników! Zupa jest słodko pikantna przez co łamie delikatność naleśników. Świetny pomysł na jesienną kolację.
Składniki:
Zupa:
1 dynia hokaido ok. 1.5 kg
1 cebula
1 marchewka
3 łyżki oliwy
3 łyżki brązowego cukru
3 ziarna ziela angielskiego
3 liście laurowe
1 łyżka kakao
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka ziaren gorczycy
1 łyżka kuminu
1 łyżecza curry
sól,pieprz
1 l bulionu warzywnego lub wody
Naleśniki:
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
2/3 szklanki mąki razowej np. pszennej
1/3 szklanki mąki tortowej
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
2 łyżki oleju
masło do podsmażenia naleśników
Przygotowanie:
Naleśniki:
Składniki ciasta zmiksować. Odstawić, w temperaturze pokojowej.
Dynię umyć, pokroić ze skórką.
Cebulę i marchew pokroić w kostkę.
Rozgrzać oliwę. Do garnka dodać kumin, gorczycę, paprykę, ziele i liście laurowe. Prażymy 2-3 minuty aż zaczną pachnieć. Dodajemy cebulę, dynię i marchew.
Smażymy aż zaczną się podpiekać ok. 3-5 minut.
Dodajemy kakao i cukier. Podkręcamy moc kuchenki i karmelizujemy. Dynia w kakaowym karmelu jest pyszna. Gdy powstanie karmel dodajemy bulion lub wodę i gotujemy 15 minut. Po tym czasie miksujemy, wcześniej wyciągając liście laurowe. Doprawiamy solą o curry.
Gdy zupa się gotuje smażymy naleśniki.
Gorące zmrużenia serkiem Arla i zwijamy w rulony.
Podsmażamy je na maśle, każdy rumiany naleśnik kroimy na 4 części.
Na miski nalewamy zupę. Układamy kawałki naleśników dekorujemy zieleniną.
Smacznego!
Powiązane notki:
Pełnoziarniste naleśniki z musem z dyni
Risotto z dyni Hokaido – przepis fit
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2014/11/02/zupa-z-dyni-z-nalesnikami-razowymi-i-serkiem-arla-z-czosnkiem