ßßß
Mam dziś dla Was przepis na krokiety z kiszoną kapusta i grzybami. Ja do moich użyłam zwykłych pieczarek, ale możesz dać grzyby jakie masz ;)Na przygotowanie trzeba poświęcić trochę czasu, ale część z nich można zamrozić na późnej.
Składniki na farsz :* 1 kg kiszonej kapusty,* 2 marchewki, startych na tarce,* 500 g pieczarek, pokrojonych,* 2-3 cebule, pokrojone,* 2 ziarna ziela angielskiego,* 2 liście laurowe,* kilka ziaren pieprzu,* sól, pieprz,
Składniki na naleśniki :* 450 ml mleka,* 350 g mąki,* 1 jajko,* 1 łyżeczka soli,* 1/2 łyżeczki pieprzu,* 2 łyżki oliwy,Potrzebujesz także:* 2 jajka, roztrzepane,* 1 szklanka bułki tartej,* oliwa do smażenia,
Przygotowanie :Farsz :Kapustę, wypłucz w wodzie, przełóż do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu, zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu około 1,5 h ( do czasu aż kapusta będzie miękka ).Odcedź kapustę i ostudź, wyjmij z niej ziarna i liście, pokrój na drobniejsze kawałki.Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oliwy, podsmaż cebulę i dodaj do kapusty.Na tej samej patelni rozgrzej koleją łyżkę oliwy i podsmaż grzyby, dodaj do kapusty.Przypraw do smaku solą i pieprzem, dokładnie zmieszaj.Naleśniki :Mleko, jajko, sól, olej i pieprz wymieszaj.Stopniowo dodawaj przesianą przez sitko mąkę cały czas mieszając aby nie powstały grudki.Jeżeli ciasto będzie za gęste dodaj odrobinę mleka lub wody, w odwrotnej sytuacji mąkę.Ciasto wylewaj na bardzo dobrze rozgrzaną patelnie przy pomocy łyżki wazowej, szybko rozprowadź po całej powierzchni.Smaż około 20 - 30 sekund z każdej strony.Krokiety :Na środek naleśnika nakładaj 1-2 łyżki farszu.Zawiń boki do środka, następnie dół i zroluj.Powtarzaj aż wykorzystasz cały farsz lub naleśniki.
Gotowego krokieta obtocz w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Smaż na sporej ilości dobrze rozgrzanego oleju na złoty kolor.