Wykonanie
Mam dziś dla Was przepis na krokiety z
kiszoną kapusta i
grzybami. Ja do moich użyłam zwykłych
pieczarek, ale możesz dać
grzyby jakie masz ;)Na przygotowanie trzeba poświęcić trochę czasu, ale część z nich można zamrozić na późnej.
Składniki na farsz :* 1 kg
kiszonej kapusty,* 2
marchewki, startych na tarce,* 500 g
pieczarek, pokrojonych,* 2-3
cebule, pokrojone,* 2 ziarna
ziela angielskiego,* 2
liście laurowe,* kilka ziaren
pieprzu,*
sól,
pieprz,
Składniki na naleśniki :* 450 ml
mleka,* 350 g
mąki,* 1
jajko,* 1 łyżeczka
soli,* 1/2 łyżeczki
pieprzu,* 2 łyżki
oliwy,Potrzebujesz także:* 2
jajka, roztrzepane,* 1 szklanka
bułki tartej,*
oliwa do smażenia,
Przygotowanie :Farsz :
Kapustę, wypłucz w wodzie, przełóż do garnka, dodaj
liście laurowe,
ziele angielskie i ziarna
pieprzu, zalej
wodą i gotuj na wolnym ogniu około 1,5 h ( do czasu aż
kapusta będzie miękka ).Odcedź
kapustę i ostudź, wyjmij z niej ziarna i liście, pokrój na drobniejsze kawałki.Na dużej patelni rozgrzej łyżkę
oliwy, podsmaż
cebulę i dodaj do
kapusty.Na tej samej patelni rozgrzej koleją łyżkę
oliwy i podsmaż
grzyby, dodaj do
kapusty.Przypraw do smaku
solą i
pieprzem, dokładnie zmieszaj.Naleśniki :
Mleko,
jajko,
sól,
olej i
pieprz wymieszaj.Stopniowo dodawaj przesianą przez sitko
mąkę cały czas mieszając aby nie powstały grudki.Jeżeli ciasto będzie za gęste dodaj odrobinę
mleka lub
wody, w odwrotnej sytuacji
mąkę.Ciasto wylewaj na bardzo dobrze rozgrzaną patelnie przy pomocy łyżki wazowej, szybko rozprowadź po całej powierzchni.Smaż około 20 - 30 sekund z każdej strony.Krokiety :Na środek naleśnika nakładaj 1-2 łyżki farszu.Zawiń boki do środka, następnie dół i zroluj.Powtarzaj aż wykorzystasz cały farsz lub naleśniki.
Gotowego krokieta obtocz w roztrzepanym
jajku i
bułce tartej.
Smaż na sporej ilości dobrze rozgrzanego
oleju na złoty kolor.