ßßß
Składniki:Na farsz:- 35 dag pieczarek- 45 dag kapusty kiszonej- 1 duża cebula- 2 liście laurowe- 5 ziaren ziela angielskiego- sól- pieprzNa ciasto:- 1 szklanka mąki- 1 szklanka mleka- 2 jajka- sól- olej do smażeniaNa panierkę:- bułka tarta- 2 jajkaPrzygotowanie:Kapustę przepłukać, odcisnąć, posiekać.Włożyć do garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz do smaku.Zalać wodą i gotować 45 minut.Po tym czasie kapustę osączyć z nadmiaru wody.Cebulę obrać, posiekać.Pieczarki umyć, pokroić w kostkę.Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać pieczarki, smażyć ok 10 minut, dołożyć kapustę i smażyć jeszcze ok 5 minut. Farsz doprawić solą i pieprzem.Aby przygotować ciasto należy zmiksować mleko, mąkę, 2 jajka i szczyptę soli.Jeśli trzeba, dolać wody - ciasto ma mieć konsystencję śmietany.Odstawić na 30 minut.Na oleju smażyć blade naleśniki.Na każdy naleśnik nałożyć farsz i zwinąć tak aby brzegi były pod spodem krokieta.Panierować w jajku a potem w bułce tartej.Na patelni rozgrzać olej i smażyć na złoty kolor.Gotowy farsz...
....gotowe ciasto....
... przed panierowaniem....
...krokiety podczas smażenia....
... gotowe :)