Wykonanie
Składniki:Na farsz:- 35 dag
pieczarek- 45 dag
kapusty kiszonej- 1 duża
cebula- 2
liście laurowe- 5 ziaren
ziela angielskiego-
sól-
pieprzNa ciasto:- 1 szklanka
mąki- 1 szklanka
mleka- 2
jajka-
sól-
olej do smażeniaNa panierkę:-
bułka tarta- 2
jajkaPrzygotowanie:
Kapustę przepłukać, odcisnąć, posiekać.Włożyć do garnka, dodać
liście laurowe,
ziele angielskie,
sól,
pieprz do smaku.Zalać
wodą i gotować 45 minut.Po tym czasie
kapustę osączyć z nadmiaru
wody.
Cebulę obrać, posiekać.
Pieczarki umyć, pokroić w kostkę.Na patelni rozgrzać
olej, zeszklić
cebulę, dodać
pieczarki, smażyć ok 10 minut, dołożyć
kapustę i smażyć jeszcze ok 5 minut. Farsz doprawić
solą i
pieprzem.Aby przygotować ciasto należy zmiksować
mleko,
mąkę, 2
jajka i szczyptę
soli.Jeśli trzeba, dolać
wody - ciasto ma
mieć konsystencję
śmietany.Odstawić na 30 minut.Na
oleju smażyć blade naleśniki.Na każdy naleśnik nałożyć farsz i zwinąć tak aby brzegi były pod
spodem krokieta.Panierować w
jajku a
potem w
bułce tartej.Na patelni rozgrzać
olej i smażyć na złoty kolor.Gotowy farsz...
....gotowe ciasto....
... przed panierowaniem....
...krokiety podczas smażenia....
... gotowe :)