ßßß Cookit - przepis na Krokiety z kapustą i grzybami

Krokiety z kapustą i grzybami

nazwa

Wykonanie

Składniki:
Farsz:
600 g kapusty kiszonej
1 marchewka
2-3 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
40 g suszonych grzybów
500 g pieczarek
1 duża cebula
2-3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
sól, pieprz
Dodatkowo:
jajka do panierki
bułka tarta
Wykonanie:
Grzyby płuczemy i namaczamy w gorącej wodzie ok. 30 minut. Następnie grzyby odcedzamy (wodę z grzybów zostawiamy) i bardzo drobno siekamy lub mielimy w maszynce do mięsa.
Kapustę płuczemy, żeby nie była zbyt kwaśna, odciskamy i zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i wodę po grzybach. Całość gotujemy, aż kapusta będzie miękka. Jeśli kapusta ma mało marchwi możemy jedną obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach i dodać do gotującej się kapusty. Ugotowaną i przestudzoną kapustę bardzo drobno kroimy (wcześniej wyjmujemy ziele angielskie i liście laurowe.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Gdy lekko się zeszkli dodajemy starte na grubych oczkach pieczarki i suszone grzyby. Przesmażamy razem około 10-15 minut, aż pieczarki dobrze się wysmażą. Łączymy je z posiekaną kapustą i doprawiamy solą i pieprzem.
Odstawiamy farsz do przestygnięcia. Jeśli farsz okazałby się za suchy (co się nigdy jeszcze nie zdarzyło), możemy dodać 2-3 łyżki oliwy z oliwek.
Teraz bierzemy się za smażenie naleśników:)
Ciasto na naleśniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 szklanka wody mineralnej gazowanej
2 jajka
4 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli
Wykonanie:
Wszystkie składniki zmiksować i smażyć na rozgrzanej patelni.
Obtaczamy zawinięte naleśniki z farszem w jajku i bułce tartej. Obsmażyć.
SMACZNEGO !!!
Źródło:http://magdallena.blog.pl/?p=328