ßßß
Składniki:Farsz:600 g kapusty kiszonej1 marchewka2-3 liście laurowe3 ziarna ziela angielskiego40 g suszonych grzybów500 g pieczarek1 duża cebula2-3 łyżki oleju lub oliwy z oliweksól, pieprzDodatkowo:jajka do panierkibułka tartaWykonanie:Grzyby płuczemy i namaczamy w gorącej wodzie ok. 30 minut. Następnie grzyby odcedzamy (wodę z grzybów zostawiamy) i bardzo drobno siekamy lub mielimy w maszynce do mięsa.Kapustę płuczemy, żeby nie była zbyt kwaśna, odciskamy i zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i wodę po grzybach. Całość gotujemy, aż kapusta będzie miękka. Jeśli kapusta ma mało marchwi możemy jedną obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach i dodać do gotującej się kapusty. Ugotowaną i przestudzoną kapustę bardzo drobno kroimy (wcześniej wyjmujemy ziele angielskie i liście laurowe.Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Gdy lekko się zeszkli dodajemy starte na grubych oczkach pieczarki i suszone grzyby. Przesmażamy razem około 10-15 minut, aż pieczarki dobrze się wysmażą. Łączymy je z posiekaną kapustą i doprawiamy solą i pieprzem.Odstawiamy farsz do przestygnięcia. Jeśli farsz okazałby się za suchy (co się nigdy jeszcze nie zdarzyło), możemy dodać 2-3 łyżki oliwy z oliwek.Teraz bierzemy się za smażenie naleśników:)Ciasto na naleśniki:2 szklanki mąki pszennej1 szklanka mleka1 szklanka wody mineralnej gazowanej2 jajka4 łyżki oliwy z oliwekszczypta soliWykonanie:Wszystkie składniki zmiksować i smażyć na rozgrzanej patelni.Obtaczamy zawinięte naleśniki z farszem w jajku i bułce tartej. Obsmażyć.SMACZNEGO !!!