Wykonanie
14 listopada 2014Składniki:(Na ok.15 krokietów)Naleśniki:2
jajka1 szklanka
mleka1 szklanka
mąki2
jajka1 łyżka
oliwy lub
olejuszczypta
soli i
pieprzuFarsz:500g.
kapusty kiszonej z
marchewką300g.
mięsa mielonego wieprzowo-wołowego300g.
pieczarek2
cebulesól ,
pieprz, słodka i
ostra paprykaolej do smażeniaDodatkowo:2
jajka3/4 szklanki
mlekabułka tartaolej do smażenia
Przygotowanie:Naleśniki: Składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować razem lub połączyć za pomocą trzepaczki to ubijania.Rozgrzać suchą patelnie smażyć cienkie placki po parę sekund z każdej strony.Farsz:
Kapustę kiszoną ugotować do miękkość , odcedzić.
Pieczarki obrać,zetrzeć na tarce o dużych oczkach,
cebulę posiekać drobno.Przełożyć składniki na rozgrzaną patelnie z
olejem.Gdy zmniejszą swą objętość dodać
mięso mielone,
kapustę oraz
przyprawy wg.smaku,dokładnie wymieszać.Smażyć na rumiano.Na brzeg każdego naleśnika kłaść ok 3 łyżek farszu , zawinąć najpierw dwa boki do środka a następnie w rulon.Na patelni rozgrzać dość dużą ilość
oleju tak by zakrywał krokiety do połowy.Każdego naleśnika maczać w jajkach roztrzepanych z
mlekiem a następnie w
bułce tartej.Smażyć na rumiano z obu stron.SmacznegoPost navigation← Delikatne,kruche i soczyste kawałki
mięsa w aromatycznym sosie z warzywami.Chrupiące
bułki z
parówką,
serem żółtym i
pieczarkami. Najlepiej smakują na ciepło same lub z ulubionym sosem. Nadają się także do podania z czerwonym barszczem. →