ßßß
Składniki:wierzch:2 op. serka Arla Indiacukier puderewentualnie orzechy do dekoracji
ciasto:4 duże jajka „0″1/2 szklanki mąki tortowej1 op. (40 g) budyniu waniliowego bez cukru4/5 szklanki (niepełna) drobnego cukru do wypieków1 łyżka esencji waniliowej3 łyżki letniej wody1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia80 g orzechów włoskichszczypta solimąką i masło do formy
syrop:1/2 szklanki jasnego miodu1/3 szklanki ciepłej wody2 łyżki soku z cytrynyPrzygotowanie:Białka oddzielić od żółtek. Białka schować do lodówki.Do żółtek dodać cukier, wodę i esencję. Ubić na jasną puszystą masę.Mąkę wymieszać z budyniem i proszkiem do pieczenia.Przesiać do masy i dokładnie wymieszać.Formę – jedną dużą o średnicy 30 cm ( lub dwie małe, jak u mnie o średnicy 20 cm) wysmarować masłem i wysypać mąką.Białka wyjąć z lodówki i ubić na sztywno, dodając odrobinę soku z cytryny i szczyptę soli.Wmieszać do ciasta w trzech turach, szpatułką ( moją widzicie na zdjęciach).Ciasto przełożyć do form, a na wierzchu ułożyć orzechy.Piec w 160 stopniach przez 20-25 minut, po 20 sprawdzić patyczkiem.Przy większej foremce zawsze będzie to 25 minut, przy dwóch mniejszych 20 minut.Gotowe wyciągnąć z piekarnika.Przygotować syrop mieszając podane składniki.Ciepłe ciasto polać syropem. Przykryć folią i wstawić do lodówki.Zimne posmarować kremowym serkiem Arla India i oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego
Powiązane notki:Keks złocisty – fruit cake – z orzechami, morelami, figami, daktylami i rodzynkamiCiasto kokosowe z budyniemTort maślany z kremem orzechowym i miodemMalinowe ciasto jogurtowe – różowe Walentynki