Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Ta dam! Iluminacji doznałam dostrzegając w sklepie
serek Arla. Wybór nie był prosty, z dostępnych smaków na próbę wzięłam Arlę India.
Serek jest kremowy, pięknie pachnie indyjskimi
przyprawami – szczególnie wyczuwalną
czarnuszką,
kurkumą i
curry, poza nimi znajdziecie tutaj
papaję i
chilli. To słodko pikantne połączenie zainspirowało mnie do zwieńczenia nim ciasta
orzechowo waniliowego, inspirowanego kulturą bliskiego wschodu. Zaręczam Wam, że nie jedliście jeszcze czegoś tak zaskakującego. Krem z
serka oraz delikatny
biszkopt nasączony
miodem jest połączeniem idealnym. Nuty orientu przenoszą nas kilometry wgłąb Azji. Koniecznie spróbujcie, tym bardziej, że przepis jest banalnie prosty.

Składniki:wierzch:2 op.
serka Arla India
cukier puderewentualnie
orzechy do dekoracji

ciasto:4 duże
jajka „0″1/2 szklanki
mąki tortowej1 op. (40 g) budyniu
waniliowego bez
cukru4/5 szklanki (niepełna) drobnego
cukru do wypieków1 łyżka esencji waniliowej3 łyżki letniej
wody1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia80 g
orzechów włoskichszczypta
solimąką i
masło do formy
syrop:1/2 szklanki jasnego
miodu1/3 szklanki ciepłej
wody2 łyżki
soku z cytrynyPrzygotowanie:
Białka oddzielić od
żółtek.
Białka schować do lodówki.Do
żółtek dodać
cukier,
wodę i esencję. Ubić na jasną puszystą masę.
Mąkę wymieszać z
budyniem i
proszkiem do pieczenia.Przesiać do masy i dokładnie wymieszać.Formę – jedną dużą o średnicy 30 cm ( lub dwie małe, jak u mnie o średnicy 20 cm) wysmarować
masłem i wysypać
mąką.
Białka wyjąć z lodówki i ubić na sztywno, dodając odrobinę
soku z cytryny i szczyptę
soli.Wmieszać do ciasta w
trzech turach, szpatułką ( moją widzicie na zdjęciach).Ciasto przełożyć do form, a na wierzchu ułożyć
orzechy.Piec w 160 stopniach przez 20-25 minut, po 20 sprawdzić patyczkiem.Przy większej foremce zawsze będzie to 25 minut, przy dwóch mniejszych 20 minut.Gotowe wyciągnąć z piekarnika.Przygotować
syrop mieszając podane składniki.Ciepłe ciasto polać
syropem. Przykryć folią i wstawić do lodówki.Zimne posmarować kremowym
serkiem Arla India i oprószyć
cukrem pudrem.

Smacznego

Powiązane notki:Keks złocisty – fruit
cake – z
orzechami,
morelami,
figami,
daktylami i
rodzynkamiCiasto
kokosowe z
budyniemTort
maślany z kremem
orzechowym i
miodemMalinowe ciasto
jogurtowe – różowe Walentynki