ßßß
SKŁADNIKI (ja z tych proporcji upiekłam 20 ciastek):60 g masła2 jajka50 cukru1 łyżeczka ekstraktu waniliowego50 g mąki1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta solicukier puder po posypaniaWYKONANIE:Roztop masło i lekko posmaruj nim foremki na magdalenki - ale tylko w przypadku foremek metalowych, tych silikonowych nie trzeba niczym smarować. Resztę masła odstaw do ostudzenia. Włóż jajka, cukier i ekstrakt waniliowy do żaroodpornej lub metalowej miski ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Ubijaj, aż masa będzie bardzo gęsta, jasna i sztywna. To kluczowy moment przyrządzania magdalenek, wymaga on trochę cierpliwości (ubicie sztywnej masy zajęło mi z dobre 10-15 minut). Masę zdejmij następnie z ognia i ubijaj jeszcze 2 minuty, aż będzie już bardzo gęsta. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia oraz solą, po czym wsyp ją do masy i delikatnie wymieszaj szpatułką bądź łyżką. Na koniec połącz całość z roztopionym masłem. Napełnij foremki ciastem do 3/4 wysokości i wyrównaj wierzchy. Piecz magdalenki 10-12 minut w 200 °C na złoty kolor. Po wyciągnięciu z piekarnika przestudź je w foremce okoły minuty i wyjmij. Magdalenki posyp przed podaniem cukrem pudrem.
Ubita na sztywno masa jajeczno-cukrowa sprawi, że magdalenki będą pulchne i delikatne
Małe cudeńka:)Przepis pochodzi z książki Przysmaki na podwieczorek, z serii Smaki świata. Złota kolekcja przepisów.