Wykonanie
Dziś klasyka gatunku cukierniczego, magdalenki. Wreszcie mogłam je zrobić - dzięki Sissy za prezent w postaci foremki na magdalenki:) To niesamowite, jak z kilku zwykłych składników mogą powstać takie małe cudeńka. Podstawą w przyrządzaniu
ciastek jest cierpliwe ubijanie
jajek z
cukrem nad kąpielą
wodną, a
potem delikatne wmieszanie przesianej
mąki. Autorstwo przepisu na magdalenki nie jest ostatecznie ustalone. Zgodnie z jedną opowieścią, paryski książę podczas wizyty w
mieście w Lotaryngii zachwycił się mistrzynią cukiernictwa imieniem Madeleine i jej wypiekami. Nazwał jej
ciastka od imienia autorki i zabrał ze sobą przepis na nie na dwór w Wersalu, gdzie stały się przebojem. Magdalenki, o charakterystycznym muszelkowatym kształcie, piecze się w specjalnych foremkach. Jednak bez obaw. Jeśli takich nie macie, to można z powodzeniem użyć płytkich foremek na bułeczki lub nałożyć masę do szprycy bądź rękawa cukierniczego ze zwykłą szeroką końcówką i wycisnąć paski ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
SKŁADNIKI (ja z tych proporcji upiekłam 20
ciastek):60 g
masła2
jajka50
cukru1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego50 g
mąki1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
solicukier puder po posypaniaWYKONANIE:Roztop
masło i lekko posmaruj nim foremki na magdalenki - ale tylko w przypadku foremek metalowych, tych silikonowych nie trzeba niczym smarować. Resztę
masła odstaw do ostudzenia. Włóż
jajka,
cukier i ekstrakt
waniliowy do żaroodpornej lub metalowej miski ustawionej na garnku z gotującą się
wodą. Ubijaj, aż masa będzie bardzo gęsta, jasna i sztywna. To kluczowy moment przyrządzania magdalenek, wymaga on trochę cierpliwości (ubicie sztywnej masy zajęło mi z dobre 10-15 minut). Masę zdejmij następnie z ognia i ubijaj jeszcze 2 minuty, aż będzie już bardzo gęsta. Przesiej
mąkę z
proszkiem do pieczenia oraz
solą, po czym wsyp ją do masy i delikatnie wymieszaj szpatułką bądź łyżką. Na koniec połącz całość z roztopionym
masłem. Napełnij foremki
ciastem do 3/4 wysokości i wyrównaj wierzchy. Piecz magdalenki 10-12 minut w 200 °C na złoty kolor. Po wyciągnięciu z piekarnika przestudź je w foremce okoły minuty i wyjmij. Magdalenki posyp przed podaniem
cukrem pudrem.
Ubita na sztywno masa jajeczno-cukrowa sprawi, że magdalenki będą pulchne i delikatne
Małe cudeńka:)Przepis pochodzi z książki Przysmaki na podwieczorek, z
serii Smaki świata. Złota kolekcja przepisów.