Wykonanie

Szukając przepisu na sernik natknęłam się na ten przepis w książce Siostry Anastazji. Zaciekawił mnie, tym bardziej, że potrzebowałam niebanalnego przepisu ale takiego, żeby sernik pieczony był w całości. Ten łączy w sobie smak
orzechów,
sera i
kisielu. Co prawda przygotowanie jest czasochłonne, bo trzeba ubić w
sumie cztery ciasta ale
potem już idzie szybciutko. Ciasto wychodzi bardzo duże, wysokie, dobrze się kroi tuż po wystudzeniu. Warto je upiec, nawet jeśli przeraża Was liczba 17
jajek. Jak najbardziej trafił w moje gusta smakowe.*blaszka 25*34 cmSkładniki: na ciasto jasne:3
jajka1/2 szklanki
mąki1/2 szklanki
cukru1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia na ciasto
kisielowe:3
jajka1/2 szklanki
mąki1/2 szklanki
cukru1 opakowanie
kisielu (najlepiej czerwonego, ja użyłam
cytrynowy i słabo widać warstwy, odradzam fioletowy- ciasto może nie ładnie wyglądać)1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia na ciasto
orzechowe:3
jajka2,5 łyżki
mąki90 g startych
orzechów włoskich3 łyżki
cukru na masę
serową:1 kg
sera na sernik8
jajek250 g
masła250 g
cukru1 opakowanie budyniu
waniliowegoWszystkie trzy ciasta ubić tak jak
biszkopt: najpierw
białka ubić na sztywno, dodać
cukier, następnie
żółtka. Do ubitej masy dodać
mąkę i dodatek (
kisiel czy
orzechy), delikatnie wymieszać.
Masło utrzeć z
cukrem, następnie dodawać
żółtka oraz
ser po łyżce. Wsypać
budyń i dokładnie zmiksować.
Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą
serową. Blaszkę do pieczenia wyścielić papierem i wykładać po łyżce każdego ciasta na przemian z masą
serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około godziny. Po wystudzeniu posypać
cukrem pudrem lub polać
polewą czekoladową.