ßßß Cookit - przepis na Tarta makowa

Tarta makowa

nazwa

Wykonanie

Świę­ta tuż tuż. Trady­cyjnie na Boże Nar­o­dze­nie w Polsce jada się makow­ce. Mój ukochany brat po pros­tu je uwiel­bia. Tak je kocha, że nawet nauczył się je robić. Ja przyz­nam się szcz­erze nie jestem ich wielką fanką. Szczegól­nie tych gdzie jest mało maku a dużo cias­ta. Jed­nak tar­ta makowa to zupełnie inna his­to­ria. Po pier­wsze cias­to jest bard­zo wilgo­t­ne z dużą iloś­cią maku i bakalii. Po drugie kruche cias­to, które rozpły­wa się w ustach. I po trze­cie cias­to jest łatwe w wyko­na­niu i szy­bkie. A jeśli macie trochę cza­su moż­na je pod­pi­cow­ać wyci­na­jąc np gwiazd­ki na wierzch cias­ta. Jeśli braku­je wam cza­su lub cier­pli­woś­ci wystar­czy lukrowa pole­wa i trochę bakalii na wierzch. Na pewno zabłyśniecie wśród zna­jomy­ch lub rodziny.
Wydruk przepisu
Tar­ta makowa
Danie Desery
Kuch­nia Pol­ska
Czas przy­go­towa­nia 30 min
Czas gotowa­nia 45 min
Czas oczeki­wa­nia 2 godziny
Por­c­je
por­cji
Skład­niki
Kruchy spód
180 g mąki
4 łyżki cukru
80 g masła(zim­ne­go)
1 szt. jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa makowa
450 g masy makowej
150 g sera ricot­ta(lub mas­car­pone)
2 łyżki mąki ziem­ni­aczanej
60 g czeko­la­dy gorzkiej
40 g czeko­la­dy mlecznej
50 g orzechów włos­kich
50 g kandy­zowanej skórki pomarańc­zowej
2 szt. jajek
1 łyżeczka pasty waniliowej/ekstraktu wanil­iowe­go
Danie Desery
Kuch­nia Pol­ska
Czas przy­go­towa­nia 30 min
Czas gotowa­nia 45 min
Czas oczeki­wa­nia 2 godziny
Por­c­je
por­cji
Skład­niki
Kruchy spód
180 g mąki
4 łyżki cukru
80 g masła(zim­ne­go)
1 szt. jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa makowa
450 g masy makowej
150 g sera ricot­ta(lub mas­car­pone)
2 łyżki mąki ziem­ni­aczanej
60 g czeko­la­dy gorzkiej
40 g czeko­la­dy mlecznej
50 g orzechów włos­kich
50 g kandy­zowanej skórki pomarańc­zowej
2 szt. jajek
1 łyżeczka pasty waniliowej/ekstraktu wanil­iowe­go
Sposób przy­go­towa­nia
Kruchy spód
Piekarnik nagrzać do 180 stop­ni C (góra i dół bez ter­moo­biegu).
Do misy mik­sera lub na stol­nicę wsy­pać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia oraz pokro­jone w kosteczkę masło. Mik­sować mieszadłem mik­sera lub siekać skład­niki na desce aż pow­stanie drob­na krus­zonka (moż­na też użyć melak­sera lub rozcier­ać skład­niki pal­cami). Dodać jajko, zlepić skład­niki w kulę i wstaw­ić do lodówki na około godz­inę
For­mę na tartę o śred­ni­cy 21 — 23 cm wys­marować masłem. Cias­to rozwałkować tak by cias­to pokryło do i boki formy. Resztkę cias­ta odciąć i pozostaw­ić do deko­racji wierzchu (opcjon­al­nie)
Masa makowa
Orzechy oraz czeko­ladę drob­no posiekać.
Masę makową włożyć do miski, dodać ser, mąkę ziem­ni­aczaną, pastę wanil­iową, drob­no posiekaną czeko­ladę, orzechy włoskie i skórkę pomarańc­zową. Wszys­tko zmik­sować lub wymieszać łyżką.
Do masy dodać jajka i znów krótko zmik­sować do połączenia się skład­ników. Masę wyłożyć na spód.
Z pozostałe­go cias­ta wyciąć np gwiazd­ki i udeko­rować brzegi cias­ta (opcjon­al­nie). Wstaw­ić do piekarnika. Piec przez ok. 45 min­ut.
Upiec­zone cias­to ostudz­ić. Opcjon­al­nie udeko­rować bakaliami i lukrem.
Udostęp­nij ten przepis
Źródło:http://wypiekirumience.pl/recipe/tarta-makowa