Wykonanie

Święta tuż tuż. Tradycyjnie na Boże Narodzenie w Polsce
jada się makowce. Mój ukochany brat po prostu je uwielbia. Tak je kocha, że nawet nauczył się je robić. Ja przyznam się szczerze nie jestem ich wielką fanką. Szczególnie tych gdzie jest mało
maku a dużo ciasta. Jednak tarta makowa to zupełnie inna historia. Po pierwsze ciasto jest bardzo wilgotne z dużą ilością
maku i
bakalii. Po drugie kruche ciasto, które rozpływa się w ustach. I po trzecie ciasto jest łatwe w wykonaniu i szybkie. A jeśli macie trochę czasu można je podpicować wycinając np gwiazdki na wierzch ciasta. Jeśli brakuje wam czasu lub cierpliwości wystarczy lukrowa polewa i trochę
bakalii na wierzch. Na pewno zabłyśniecie wśród znajomych lub rodziny.Wydruk przepisuTarta makowa

Danie DeseryKuchnia PolskaCzas przygotowania 30 minCzas gotowania 45 minCzas oczekiwania 2 godzinyPorcjeporcjiSkładnikiKruchy spód180 g
mąki4 łyżki
cukru80 g
masła(zimnego)1 szt.
jajka1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa makowa450 g masy makowej150 g
sera ricotta(lub mascarpone)2 łyżki
mąki ziemniaczanej60 g czekolady gorzkiej40 g czekolady
mlecznej50 g
orzechów włoskich50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej2 szt.
jajek1 łyżeczka pasty waniliowej/ekstraktu waniliowegoDanie DeseryKuchnia PolskaCzas przygotowania 30 minCzas gotowania 45 minCzas oczekiwania 2 godzinyPorcjeporcjiSkładnikiKruchy spód180 g
mąki4 łyżki
cukru80 g
masła(zimnego)1 szt.
jajka1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa makowa450 g masy makowej150 g
sera ricotta(lub mascarpone)2 łyżki
mąki ziemniaczanej60 g czekolady gorzkiej40 g czekolady
mlecznej50 g
orzechów włoskich50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej2 szt.
jajek1 łyżeczka pasty waniliowej/ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowaniaKruchy spódPiekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).Do misy miksera lub na stolnicę wsypać
mąkę, dodać
cukier,
proszek do pieczenia oraz pokrojone w kosteczkę
masło. Miksować mieszadłem miksera lub siekać składniki na desce aż powstanie drobna kruszonka (można też użyć melaksera lub rozcierać składniki palcami). Dodać
jajko, zlepić składniki w kulę i wstawić do lodówki na około godzinęFormę na tartę o średnicy 21 — 23 cm wysmarować
masłem. Ciasto rozwałkować tak by ciasto pokryło do i boki formy. Resztkę ciasta odciąć i pozostawić do dekoracji wierzchu (opcjonalnie)Masa makowa
Orzechy oraz czekoladę drobno posiekać.Masę
makową włożyć do miski, dodać
ser,
mąkę ziemniaczaną, pastę waniliową, drobno posiekaną czekoladę,
orzechy włoskie i skórkę pomarańczową. Wszystko zmiksować lub wymieszać łyżką.Do masy dodać
jajka i znów krótko zmiksować do połączenia się składników. Masę wyłożyć na spód.Z pozostałego ciasta wyciąć np gwiazdki i udekorować brzegi ciasta (opcjonalnie). Wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 45 minut.Upieczone ciasto ostudzić. Opcjonalnie udekorować
bakaliami i lukrem.Udostępnij ten przepis