Wykonanie

To już chyba/a właściwie na pewno/ostatnie słodkie serduszko,które przygotowałam z okazji Walentynek.Każda okazja ,nawet ta
banalna jest dobra,by pobudzić wyobraźnię i zmotywować do działania.Mniejsze,czy większe święto......,ale bez nich nudny i monotonny byłby świat.dodane z internetu

Moje
ciastka czekoladowe z dodatkiem
orzechów i odrobiny
rumu powstało zupełnie przypadkowo.Miało być ciasto przekładane kremem,a powstały serduszka pod śnieżną pierzynką.To chyba ta pogoda za oknem tak podziałała.
Ciastka wyszły pyszne,a dodatek puszystego kremu
serowego świetnie skomponował się z
czekoladowym smakiem.Składniki:ciasto:

1,5 tabliczki
gorzkiej czekolady¾ szklanki rozpuszczonego
masła1 szklanka
cukru1 szklanka
mąki1 łyżka
kakao3
jaja1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
wanilii½ szklanki posiekanych
orzechów włoskich2 łyżki
rumukrem:200 g
serka kremowego typu 'Philadelphia'5 dag
masła2 łyżki rumu/może być brandy/1/2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego (lub
cukru)3/4 szklanki
cukru pudruWykonanieFormę kwadratową o
boku 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Można lekko posmarować np.
olejem.
Czekoladę rozdrobnić i rozpuścić w kapeli
wodnej lub w mikrofalówce. W głębokiej misce połączyć
masło z
cukrem ,
wanilią i
czekoladą za pomocą miksera/na średnich obrotach/ Do zimnej masy dodawać po jednym
jajku , a na koniec dodać
mąkę zmieszaną z
proszkiem do pieczenia i
sól. Dodać pokrojone
orzechy ,
rum i wymieszać przy pomocy drewnianej łyżki. Ciasto przelać do przygotowanej wcześniej foremki i piec ok.30/35 min. Może się zdarzyć, że ciasto po upieczeniu lekko opadnie ,ale to nic nie szkodzi. Ciasto pozostawić do wystudzenia zimnego wykrawać dowolne
ciastka w formie serduszek. Przygotować krem. Wszystkie składniki należy wyjąć wcześniej z lodówki i utrzeć razem na gładką masę. Wyłożyć na wierzch każdego
ciasteczka i wyrównać. Polać ozdobnie
polewa czekoladowa lub posypać kolorowym
cukrem.Kolorowy
cukier zrobiłam kilka dni wcześniej. Zwykły
cukier kryształ
skropiłam kolorowym likierem/ Alchermes/ i pozostawiłam do wysuszenia.Skrawki i okruchy ,które powstają po wykrojeniu ciast doskonale nadają się do przygotowania deseru/jeśli wcześniej nie zostaną zjedzone/