Wykonanie
Babeczki zrobiłam na urodzinki
Poli. Dużo prościej i szybciej niż jakikolwiek tort ;-).
Pola wybrała
czekoladowy smak babeczek i różowy słodki krem. Była zadowolona - spełniały jej oczekiwania, choć bardzo szybko pozbyła się różowego kremu i zabrała za
czekoladowe ciasto ;-). Krem jest słodki, na wpół
maślany (przy mniejszej ilości
masła krem dawałby rozmywający się wzorek), z równym powodzeniem można udekorować je
bitą śmietaną (np. usztywnioną
żelatyną) lub
serkiem mascarpone. Babeczki z kremem maślanym trzymają się jednak najlepiej, a trzeba wspomnieć, że w USA bardzo popularny jest krem zrobiony tylko z
masła i
cukru pudru... Polecam, nie na co dzień (z pewnością), ale od święta :-).Składniki na około 14 babeczek:220 g
masła150 g drobnego
cukru do wypieków210 g
mąki pszennej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia4
jajka4 płaskie łyżki
kakao1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii50 g drobno posiekanej
gorzkiej czekoladyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę,
kakao i
proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.W misie miksera utrzeć
masło z
cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać
jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać odłożone wcześniej suche składniki, ekstrakt z
wanilii i wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Na końcu wmieszać posiekaną
gorzką czekoladą.Blachę do muffinów wyłożyć papilotkami, ciasta nałożyć do 3/4 ich wysokości. Piec około 22 minuty w temperaturze 170ºC lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.Składniki na krem:300 g
serka kremowego typu philadelphia250 g
masła, w temperaturze pokojowej1 i 3/4 szklanki
cukru pudrubarwnik spożywczy (ilość wg uznania)
Masło z
cukrem włożyć do misy miksera i utrzeć do otrzymania puszystego kremu
maślanego. Stopniowo dodawać
serek kremowy, cały czas ucierając. Na końcu dodać barwnik i zmiksować. Schłodzić przez 1 godzinę.Krem nałożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Udekorować wystudzone babeczki.Przechowywać w lodówce. Krem bez uszczerbku dla wyglądu długo wytrzymuje również w temperaturze pokojowej.Smacznego :-).