ßßß
Babeczki zrobiłam na urodzinki Poli. Dużo prościej i szybciej niż jakikolwiek tort ;-). Pola wybrała czekoladowy smak babeczek i różowy słodki krem. Była zadowolona - spełniały jej oczekiwania, choć bardzo szybko pozbyła się różowego kremu i zabrała za czekoladowe ciasto ;-). Krem jest słodki, na wpół maślany (przy mniejszej ilości masła krem dawałby rozmywający się wzorek), z równym powodzeniem można udekorować je bitą śmietaną (np. usztywnioną żelatyną) lub serkiem mascarpone. Babeczki z kremem maślanym trzymają się jednak najlepiej, a trzeba wspomnieć, że w USA bardzo popularny jest krem zrobiony tylko z masła i cukru pudru... Polecam, nie na co dzień (z pewnością), ale od święta :-).Składniki na około 14 babeczek:220 g masła150 g drobnego cukru do wypieków210 g mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia4 jajka4 płaskie łyżki kakao1 łyżeczka ekstraktu z wanilii50 g drobno posiekanej gorzkiej czekoladyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać odłożone wcześniej suche składniki, ekstrakt z wanilii i wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Na końcu wmieszać posiekaną gorzką czekoladą.Blachę do muffinów wyłożyć papilotkami, ciasta nałożyć do 3/4 ich wysokości. Piec około 22 minuty w temperaturze 170ºC lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.Składniki na krem:300 g serka kremowego typu philadelphia250 g masła, w temperaturze pokojowej1 i 3/4 szklanki cukru pudrubarwnik spożywczy (ilość wg uznania)Masło z cukrem włożyć do misy miksera i utrzeć do otrzymania puszystego kremu maślanego. Stopniowo dodawać serek kremowy, cały czas ucierając. Na końcu dodać barwnik i zmiksować. Schłodzić przez 1 godzinę.Krem nałożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Udekorować wystudzone babeczki.Przechowywać w lodówce. Krem bez uszczerbku dla wyglądu długo wytrzymuje również w temperaturze pokojowej.Smacznego :-).