Wykonanie
Nie sposób nie zauważyć, że bez
czekolady i
mięty trudno mi się obyć. Czasami wystarczy kilka kropel
likieru miętowego do
kawy, czasami
lody miętowe z
czekoladową polewą, czasami pragnienie zaspokoi mały after eight, ale czasami potrzebuję czegoś wyjątkowego. A to ze względu na wyjątkową okazję, a to specjalny gość zawita, albo po prostu mam dobry humor i ochotę na rozpieszczanie ludzi w okół mnie. Z tego rozpieszczania powstało właśnie ciasto pod roboczym tytułem "
czekoladowo-miętowa bomba". Ciasto jest wilgotne i puszyste- mocno
czekoladowe. Kremy wyraziste i charakterne. To nie jest ciasto dla ludzi o słabych nerwach.
Składniki:ciasto:2 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
cukru1 szklanka
kakao4 łyżeczki
proszku do pieczenia1 i 1/2 szklanki
mleka1/2 szklanki
serka potrójnie mielonego150 g stopionego
masła3
jajkakremy:2 budynie
waniliowe100 g landrynek
miętowych4 łyżki
kakao500 ml
mleka2 kostki
masła150 g
gorzkiej czekoladybarwnik spożywczy zielony8 łyżek
cukru pudruPrzepis:-
Mąkę mieszamy z
cukrem,
kakao oraz
proszkiem do pieczenia. Do suchych składników dolewamy lekko podgrzane
mleko oraz
serek (nie musimy go podgrzewać). Następnie rozpuszczone
masło i lekko roztrzepane
jajka. Całość łączymy w jednolitą masę. Wykładamy na blachę wyściełaną papierem do pieczenia. Ciasto pozostawiamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 C przez 35 minut.- W 200 ml
mleka rozpuszczamy landrynki. Uwaga! Należy ciągle mieszać, gdyż landrynki lubią się przyklejać od dna, ale za nic w świecie nie chcą się od niego oderwać. W 50 ml rozpuszczamy
budyń i dodajemy do podgrzewającego się
mleka. Ciągle mieszają dodajemy odrobinę zielonego
barwnika spożywczego. Czekamy, aż
budyń zgęstnieje, zdejmujemy go z ognia i wystudzamy. Następnie kroimy jedną kostkę
masła w centymetrowe kawałki i miksujemy je z 4 łyżkami
cukru pudru. Następnie, stopniowo dodajemy
budyń. Kiedy się połączy wstawiamy na chwilę w chłodne miejsce.- W 200 ml
mleka rozpuszczamy
kakao, następnie dodajemy
budyń i gotujemy do momentu, w którym zgęstnieje. Całość studzimy. Kostkę
masła ubijamy z 4 łyżkami
cukru pudru, a następnie łyżka po łyżce łączymy z
budyniem. Na koniec siekamy tabliczkę
gorzkiej czekolady i dodajemy do kremu.- Wystudzone ciasto dzielimy na trzy
spody. Na pierwszy wykładamy krem
miętowy, przykrywamy go drugim. Ten z kolei pokrywamy
kremem czekoladowym. Na koniec robimy polewę z
gorzkiej czekolady i 4 łyżek
śmietanki kremówki.- Całość wstawiamy na noc do lodówki.A na drugi dzień :) Smacznego :)