ßßß
Składniki:ciasto:2 szklanki mąki pszennej1 szklanka cukru1 szklanka kakao4 łyżeczki proszku do pieczenia1 i 1/2 szklanki mleka1/2 szklanki serka potrójnie mielonego150 g stopionego masła3 jajkakremy:2 budynie waniliowe100 g landrynek miętowych4 łyżki kakao500 ml mleka2 kostki masła150 g gorzkiej czekoladybarwnik spożywczy zielony8 łyżek cukru pudru
Przepis:- Mąkę mieszamy z cukrem, kakao oraz proszkiem do pieczenia. Do suchych składników dolewamy lekko podgrzane mleko oraz serek (nie musimy go podgrzewać). Następnie rozpuszczone masło i lekko roztrzepane jajka. Całość łączymy w jednolitą masę. Wykładamy na blachę wyściełaną papierem do pieczenia. Ciasto pozostawiamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 C przez 35 minut.- W 200 ml mleka rozpuszczamy landrynki. Uwaga! Należy ciągle mieszać, gdyż landrynki lubią się przyklejać od dna, ale za nic w świecie nie chcą się od niego oderwać. W 50 ml rozpuszczamy budyń i dodajemy do podgrzewającego się mleka. Ciągle mieszają dodajemy odrobinę zielonego barwnika spożywczego. Czekamy, aż budyń zgęstnieje, zdejmujemy go z ognia i wystudzamy. Następnie kroimy jedną kostkę masła w centymetrowe kawałki i miksujemy je z 4 łyżkami cukru pudru. Następnie, stopniowo dodajemy budyń. Kiedy się połączy wstawiamy na chwilę w chłodne miejsce.- W 200 ml mleka rozpuszczamy kakao, następnie dodajemy budyń i gotujemy do momentu, w którym zgęstnieje. Całość studzimy. Kostkę masła ubijamy z 4 łyżkami cukru pudru, a następnie łyżka po łyżce łączymy z budyniem. Na koniec siekamy tabliczkę gorzkiej czekolady i dodajemy do kremu.- Wystudzone ciasto dzielimy na trzy spody. Na pierwszy wykładamy krem miętowy, przykrywamy go drugim. Ten z kolei pokrywamy kremem czekoladowym. Na koniec robimy polewę z gorzkiej czekolady i 4 łyżek śmietanki kremówki.- Całość wstawiamy na noc do lodówki.A na drugi dzień :) Smacznego :)