ßßß
 
            
         Składniki:120 g masła350 g mąki pszennej100 g cukru2 jajka2 łyżki śmietany 18 %2 łyżeczki proszku do pieczenia50 g cukru300 ml mleka kondensowanego100 g czekolady gorzkiej 65 %3 łyżki kakao100 g miętowych landrynekPrzepis:- Z masła, mąki, cukru, jajek, śmietany i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Kiedy składniki się połączą lepimy kulkę i wkładamy ją na kilka godzin do lodówki.- Na patelni równomiernie rozsypujemy cukier i ustawiamy na małym ogniu. Nie mieszamy. Czekamy aż cały się równomiernie rozpuści. W tym czasie w drugim rondelku podgrzewamy mleko z kakao. Kiedy cukier się rozpuści, a mleko podgrzeje, delikatnie i powoli wlewamy mleko do rozpuszczonego cukru cały czas mieszając. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę czekoladę i na małym ogniu redukujemy do 1/3 objętości. Następnie studzimy.- Ciastem wykładamy foremkę do pieczenia. Układamy na cieście papier do pieczenia i obciążamy go suchą fasolą. Pieczemy przez 15 minut w temp. 180 C. Następnie ściągamy papier i obciążenie i dopiekamy jeszcze przez 5-7 minut.Wyciągamy z piekarnika i studzimy.- Landrynki bardzo drobno kruszymy. Połowę dosypujemy do masy czekoladowej i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na wystudzony spód, wkładamy do lodówki na całą noc. Po wyjęciu posypujemy drugą połową pokruszonych landrynek.Smacznego :)
Składniki:120 g masła350 g mąki pszennej100 g cukru2 jajka2 łyżki śmietany 18 %2 łyżeczki proszku do pieczenia50 g cukru300 ml mleka kondensowanego100 g czekolady gorzkiej 65 %3 łyżki kakao100 g miętowych landrynekPrzepis:- Z masła, mąki, cukru, jajek, śmietany i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Kiedy składniki się połączą lepimy kulkę i wkładamy ją na kilka godzin do lodówki.- Na patelni równomiernie rozsypujemy cukier i ustawiamy na małym ogniu. Nie mieszamy. Czekamy aż cały się równomiernie rozpuści. W tym czasie w drugim rondelku podgrzewamy mleko z kakao. Kiedy cukier się rozpuści, a mleko podgrzeje, delikatnie i powoli wlewamy mleko do rozpuszczonego cukru cały czas mieszając. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę czekoladę i na małym ogniu redukujemy do 1/3 objętości. Następnie studzimy.- Ciastem wykładamy foremkę do pieczenia. Układamy na cieście papier do pieczenia i obciążamy go suchą fasolą. Pieczemy przez 15 minut w temp. 180 C. Następnie ściągamy papier i obciążenie i dopiekamy jeszcze przez 5-7 minut.Wyciągamy z piekarnika i studzimy.- Landrynki bardzo drobno kruszymy. Połowę dosypujemy do masy czekoladowej i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na wystudzony spód, wkładamy do lodówki na całą noc. Po wyjęciu posypujemy drugą połową pokruszonych landrynek.Smacznego :)
