ßßß
Tak naprawdę na brownie nie trzeba mnie długo namawiać. Szybko się robi, dobrze smakuje i zaspokaja głód na czekoladę na dobre 7 dni ;-). Intensywne, ciężkie brownie w wersji z orzechowym słonym masłem - może to będzie Twoje ulubione brownie?Składniki:180 g masła150 g gorzkiej czekolady250 g cukru pudru4 jajka1 łyżeczka ekstraktu waniliowego140 g mąki pszennejszczypta proszku do pieczenia35 g kakaododatkowo - 50 g gorzkiej czekolady, posiekanej95 g masła orzechowego (typu 'crunchy' - z kawałkami orzeszków)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Czekoladę rozpuścić razem z masłem na małym ogniu, mieszając (nie dopuścić do wrzenia). Zdjąć z palnika i lekko przestudzić. Dodać cukier, jajka, ekstrakt, przesianą mąkę z proszkiem, kakao. Zmiksować do połączenia się składników. Dodać dodatkową posiekaną czekoladę i wymieszać szpatułką.Do przygotowanej blaszki o wymiarach 18 x 29 cm (wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia) przelać gotowe ciasto, wyrównać. Małą łyżeczką wykładać na górę masło orzechowe, wymieszać końcówką noża, tworząc na powierzchni esy - floresy.Piec w temperaturze 160ºC, przez około 30 - 40 minut. Gotowe brownie jest wypieczone i sprężyste z wierzchu, lepkie w środku (czekolada oblepia patyczek), ale na patyczku włożonym w środek nie powinno być śladów surowego ciasta. Wystudzić, pokroić na kwadraty.Smacznego :-).
Przepis pochodzi z The Australian Women's Weekly 'Biscuits, brownies & biscotti.'