Wykonanie
Tak naprawdę na brownie nie trzeba mnie długo namawiać. Szybko się robi, dobrze smakuje i zaspokaja głód na
czekoladę na dobre 7 dni ;-). Intensywne, ciężkie brownie w wersji z
orzechowym słonym
masłem - może to będzie Twoje ulubione brownie?Składniki:180 g
masła150 g
gorzkiej czekolady250 g
cukru pudru4
jajka1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego140 g
mąki pszennejszczypta
proszku do pieczenia35 g
kakaododatkowo - 50 g
gorzkiej czekolady, posiekanej95 g
masła orzechowego (typu 'crunchy' - z kawałkami orzeszków)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Czekoladę rozpuścić razem z
masłem na małym ogniu, mieszając (nie dopuścić do wrzenia). Zdjąć z palnika i lekko przestudzić. Dodać
cukier,
jajka, ekstrakt, przesianą
mąkę z proszkiem,
kakao. Zmiksować do połączenia się składników. Dodać dodatkową posiekaną
czekoladę i wymieszać szpatułką.Do przygotowanej blaszki o wymiarach 18 x 29 cm (wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia) przelać gotowe ciasto, wyrównać. Małą łyżeczką wykładać na górę
masło orzechowe, wymieszać końcówką noża, tworząc na powierzchni esy - floresy.Piec w temperaturze 160ºC, przez około 30 - 40 minut. Gotowe brownie jest wypieczone i sprężyste z wierzchu, lepkie w środku (
czekolada oblepia patyczek), ale na patyczku włożonym w środek nie powinno być śladów surowego ciasta. Wystudzić, pokroić na kwadraty.Smacznego :-).
Przepis pochodzi z The Australian Women's Weekly 'Biscuits, brownies & biscotti.'