Wykonanie
Bardzo lubię zarówno brownies jak i ich "jasnowłosą"kuzynkę blondies za smak i krótki czas przygotowania oraz za nieskomplikowane przepisy do ich przygotowania.Wystarczy kilka składników,które zazwyczaj ma się w domu,by móc delektować się słodziutkimi kawałeczkami.Propozycja z "Brownie bliss".
11,5 dkg
masła23 dkg jasnego muscovado2
jajka1/2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego18 dkg
mąki pszennej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia10 dkg
gorzkiej czekolady - kroję w drobną kostkęPiekarnik nagrzewam do 180 stopni.
Masło z
cukrem rozpuszczam w rondelku na małym ogniu mieszając drewnianą łyżką.
Jajka mieszam widelcem razem z ekstraktem wan.i stopniowo dodaję do masy mieszając bardzo dokładnie do uzyskania jednolitej konsystencji.Dosypuję powoli
mąkę z proszkiem,mieszam i dodaję kawałki
czekolady.Formę do brownies 20/20 cm wykładam papierem do pieczenia,wykładam masę i piekę w nagrzanym piekarniku ok.25 min.do suchego patyczka.Po ostudzeniu kroję na niewielkie kawałeczki.W szczelnie zamknietym pojemniku blondies można przechować do 5 dni.Smacznego!!!