ßßß
Jakoś przegapiłam to, że już wczoraj zaczął się czekoladowy weekend. Czy można nie lubić czekolady? Markizy są kruche, mocno czekoladowe, bardzo smaczne. Taka mała przekąska po obiedzie :-).I jeszcze podziękowanie dla Was. Za wszystkie smsy i wsparcie udzielone mi podczas konkursu na Blog Roku 2007. Blog zajął wysokie, bo 7 miejsce . Niech ta liczba okaże się szczęśliwa dla kolejnego roku z wypiekami :-).Składniki na 20 sztuk:80 g masła, w temperaturze pokojowej1 łyżeczka ekstraktu z wanilii50 g cukru pudru1 jajko50 g zmielonych orzechów laskowych110 g mąki pszennej25 g kakaoW misie miksera utrzeć masło i cukier do otrzymania puszystej, jasnej masy. Dodać jajko, ekstrakt i ucierać do połączenia. Wsypać zmielone orzechy, mąkę i kakao, zmiksować i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.Po tym czasie ciasto dość cienko rozwałkować (2 - 3 mm), wycinać kółka o średnicy około 4 cm, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nie trzeba zachowywać dużych odstępów, nie urosną.Piec około 8 minut w temperaturze 170ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce.Składniki na krem:100 g gorzkiej czekolady50 g masła, w temperaturze pokojowej110 g nutelli, w temperaturze pokojowejMasło i nutellę umieścić w misie miksera, zmiksować do połączenia.Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Zmiksować na gładką masę z masłem i nutellą. Przełożyć do rękawa cukierniczego i przełożyć wystudzone ciastka.Smacznego :-).
Przepis pochodzi z The Australian Women's Weekly 'Everyday cakes & cookies'.