Wykonanie
Jakoś przegapiłam to, że już wczoraj zaczął się
czekoladowy weekend. Czy można nie lubić czekolady? Markizy są kruche, mocno
czekoladowe, bardzo smaczne. Taka mała przekąska po obiedzie :-).I jeszcze podziękowanie dla Was. Za wszystkie smsy i wsparcie udzielone mi podczas konkursu na Blog Roku 2007. Blog zajął wysokie, bo 7 miejsce . Niech ta liczba okaże się szczęśliwa dla kolejnego roku z wypiekami :-).Składniki na 20 sztuk:80 g
masła, w temperaturze pokojowej1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii50 g
cukru pudru1
jajko50 g zmielonych
orzechów laskowych110 g
mąki pszennej25 g
kakaoW misie miksera utrzeć
masło i
cukier do otrzymania puszystej, jasnej masy. Dodać
jajko, ekstrakt i ucierać do połączenia. Wsypać zmielone
orzechy,
mąkę i
kakao, zmiksować i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.Po tym czasie ciasto dość cienko rozwałkować (2 - 3 mm), wycinać kółka o średnicy około 4 cm, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nie trzeba zachowywać dużych odstępów, nie urosną.Piec około 8 minut w temperaturze 170ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce.Składniki na krem:100 g
gorzkiej czekolady50 g
masła, w temperaturze pokojowej110 g nutelli, w temperaturze pokojowej
Masło i nutellę umieścić w misie miksera, zmiksować do połączenia.
Czekoladę roztopić w kąpieli
wodnej, lekko przestudzić. Zmiksować na gładką masę z
masłem i nutellą. Przełożyć do rękawa cukierniczego i przełożyć wystudzone
ciastka.Smacznego :-).
Przepis pochodzi z The Australian Women's Weekly 'Everyday cakes & cookies'.