Wykonanie
Wszędzie pełno jest tego ciasta w wersji z
malinami i zgadzam się, że to połączenie jest super, ale ja na przekór postanowiłam zrobić właśnie z
borówkami, jak wyszło?? Sami spróbujcie!Składniki:masa czekoladowa200 g
gorzkiej czekolady (90 %
kakao)200 g
cukru pudru200 g
masła (82 % tłuszczu)110 g
mąki pszennej3
jajkamasa serowa500 g
serka sernikowego Delfiko2
jajkałyżeczka
cukru waniliowegołyżeczka ekstraktu
waniliowegoPrzygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej, w misie miksera miksujemy
masło z
cukrem pudrem do momentu aż powstanie gładka masa (u mnie chyba się trochę zważyło, ale nie wpłynęło to na konsystencję
spodu) następnie dodajemy po
jajku miksujemy do momentu aż masa będzie znowu gładka wtedy dodajemy drugie i później trzecie ostatnie, dalej wlewamy rozpuszczoną
czekoladę a na sam koniec dodajemy
mąkę. Formę wykładamy papierem i wylewamy część masy czekoladowej (jest dość sztywna więc ciężko się rozprowadza). Następnie do misy wbijamy dwa
jajka,
cukier waniliowy, ekstrakt i
serek twarogowy ubijamy/ucieramy ja dodałam jeszcze 2 łyżki
cukru brązowego (ze względu na
borówki).
Serek wylewamy na
czekoladę i na wierzch pozostałą masę
czekoladową. Układamy
borówki i wkładamy do rozgrzanego do 170-180 st. piekarnika najpierw na 45 minut, sprawdzamy patyczkiem i ewentualnie dokładamy jeszcze 10-15 minut. Pozostawiamy w piekarniku do momentu aż wystygnie, dopiero wtedy wyciągamy i studzimy. Podajemy do
kawy, ale dopiero następnego dnia.
Smacznego