Wykonanie
Nie jestem jakimś wyjątkowym fanem serników. Bardzo rzadko je piekę, a jeszcze rzadziej jem u gości czy na imprezach. Niemniej jednak kiedyś zostałam poczęstowana sernikiem idealnym, kremowym, wręcz jedwabistym, który przy każdym kęsie rozpływał się w ustach. Wtedy pokochałam ten drobny kawałek ciasta i zaczęły się też moje poszukiwania sernika idealnego, który choć odrobinę przypominałby tamten kawałek nieba. Wypróbowałam już wiele przepisów i w każdym czegoś mi brakowało. Postanowiłam więc wydobyć z każdego z nich to co najbardziej kremowe i wykonać go według własnego uznania. Wyszło idealnie! Sernik jest bardzo lekki (choć kaloryczny!), kremowy, wręcz aksamitny. To zdecydowany mój ulubieniec! :D Spróbujcie, bo warto. :)Składniki:750 g
sera na sernik (dobrej jakości lub domowego, kilkukrotnie zmielonego!)1 szklanka kremówki 36%1 szklanka
cukru pudru1
cukier waniliowy2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii100 g
masła (roztopionego)½ szklanki
mascarpone4
żółtka1
jajko1,5 łyżki
mąki pszennejPolewa:2/3 szklanki kremówki 36%150 g
gorzkiej czekoladyPrzygotowanie:Piekarnik nagrzać do 100 stopni, a na dno wstawić metalowe naczynie z
wodą. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć od
spodu papierem.W misce wymieszać szpatułką
ser z
mascarpone i
mąką. Dodać chłodne, roztopione
masło i ponownie delikatnie zamieszać.W osobnym naczyniu rozbić
jajko z
żółtkami i
cukrem waniliowym kilkoma szybkimi ruchami (nie ubijać, tylko zaledwie wymieszać). Wlać do masy serowej. Dodać kremówkę i ekstrakt. Wymieszać szpatułką. Na końcu dodać przesiany
cukier puder i również wymieszać do otrzymania jednolitej masy (nie mieszać jednak za długo).Przelać masę do tortownicy i piec w 100 stopniach przez 20 minut. Następnie podnieść temperaturę do 150 stopni i piec przez kolejne 1 , 5 godziny. Studzić w uchylonym piekarniku, następnie schłodzić przez noc w lodówce.Sernik wyjąć z lodówki i ściągnąć obręcz. Przełożyć na paterę i lekko ogrzać w temperaturze pokojowej.Kremówkę na polewę zagotować w rondelku, dodać
gorzką czekoladę posiekaną na małą kostkę i zdjąć rondel z palnika. Mieszać do uzyskania jednolitej polewy. Schłodzić przez chwilę, żeby odrobinę zgęstniała, a następnie polać sernik.