ßßß Cookit - przepis na Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

nazwa

Wykonanie

Nie jestem jakimś wyjątkowym fanem serników. Bardzo rzadko je piekę, a jeszcze rzadziej jem u gości czy na imprezach. Niemniej jednak kiedyś zostałam poczęstowana sernikiem idealnym, kremowym, wręcz jedwabistym, który przy każdym kęsie rozpływał się w ustach. Wtedy pokochałam ten drobny kawałek ciasta i zaczęły się też moje poszukiwania sernika idealnego, który choć odrobinę przypominałby tamten kawałek nieba. Wypróbowałam już wiele przepisów i w każdym czegoś mi brakowało. Postanowiłam więc wydobyć z każdego z nich to co najbardziej kremowe i wykonać go według własnego uznania. Wyszło idealnie! Sernik jest bardzo lekki (choć kaloryczny!), kremowy, wręcz aksamitny. To zdecydowany mój ulubieniec! :D Spróbujcie, bo warto. :)
Składniki:
750 g sera na sernik (dobrej jakości lub domowego, kilkukrotnie zmielonego!)
1 szklanka kremówki 36%
1 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
100 g masła (roztopionego)
½ szklanki mascarpone
4 żółtka
1 jajko
1,5 łyżki mąki pszennej
Polewa:
2/3 szklanki kremówki 36%
150 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 100 stopni, a na dno wstawić metalowe naczynie z wodą. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć od spodu papierem.
W misce wymieszać szpatułką ser z mascarpone i mąką. Dodać chłodne, roztopione masło i ponownie delikatnie zamieszać.
W osobnym naczyniu rozbić jajko z żółtkami i cukrem waniliowym kilkoma szybkimi ruchami (nie ubijać, tylko zaledwie wymieszać). Wlać do masy serowej. Dodać kremówkę i ekstrakt. Wymieszać szpatułką. Na końcu dodać przesiany cukier puder i również wymieszać do otrzymania jednolitej masy (nie mieszać jednak za długo).
Przelać masę do tortownicy i piec w 100 stopniach przez 20 minut. Następnie podnieść temperaturę do 150 stopni i piec przez kolejne 1 , 5 godziny. Studzić w uchylonym piekarniku, następnie schłodzić przez noc w lodówce.
Sernik wyjąć z lodówki i ściągnąć obręcz. Przełożyć na paterę i lekko ogrzać w temperaturze pokojowej.
Kremówkę na polewę zagotować w rondelku, dodać gorzką czekoladę posiekaną na małą kostkę i zdjąć rondel z palnika. Mieszać do uzyskania jednolitej polewy. Schłodzić przez chwilę, żeby odrobinę zgęstniała, a następnie polać sernik.
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/1_5_162_sernik-kremowy.html