Wykonanie
Słynny, znakomity deser, pieczony w ramekinach.
Absolutny must eat każdego, szanującego się czekoladoholika. Jest przepyszny! W wersji najbardziej klasycznej nie ma w nim
mąki, za to dodaje się pianę ubitą z
białek. Zanim wybrałam przepis wg. którego powstały moje lava cakes, przeczesałam zasoby Food Network, Gordona Ramsaya oraz kilku
polskich blogów. Wszędzie na liście składników figurowała
mąka. Zdecydowałam więc, że wsypię ją i ja:-).Korci mnie jednak, by następnym razem z niej zrezygnować i przygotować wariant bardzo tradycyjny.Czy wiecie, że pod koniec lat 80tych XX wieku, Amerykanie spierali się z Francuzami o miano twórców tego deseru? Gdy się bliżej przyjrzeć sprawie, okazuje się że to Jean-Georges Vongerichten (francuski mistrz kuchni mieszkający w USA) spierał się z Jacques'em Torresem (francuskim mistrzem kuchni i
czekoladnikiem mieszkającym we Francji) :-). Ten pierwszy uważał, że wymyślił lava
cake w Nowym Jorku w 1987 roku, kiedy to przedwcześnie wyjął z piekarnika ciasto
czekoladowe. Drugi posłał mu błyskawiczną ripostę, że taki deser podaje się we Francji już od wielu lat. Nie przeszkodziło to Vongerichtenowi rozpowszechnić lava
cake w Stanach Zjednoczonych, jak również uchodzić tam za jego autora i gorącego propagatora. Co ciekawe, mimo francuskiego rodowodu, najczęściej używamy anglojęzycznej nazwy: chocolate molten lava
cake, a podając przepisy, powołujemy się przede wszystkim na źródła amerykańskie. Czyżby kolejna zasługa Vongerichtena? :-)
Składniki na 4-6 sztuk w zależności od rozmiaru użytych ramekinów:100g
masłakakao do posypania foremek100g
czekolady gorzkiej lub deserowej2
jaja2
żółtka100g
cukru pudru100g
mąki pszennejOpcjonalnie:1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1-2 łyżki dowolnego
likieru pomarańczowegoDodatkowo:
kakao lub
cukier puder do posypania po upieczeniuWykonanie:
Czekoladę z
masłem roztapiamy w kąpieli
wodnej. Odstawiamy do wystygnięcia.
Jaja i
żółtka ucieramy z
cukrem pudrem do białości. Następnie stopniowo wlewamy
czekoladę z
masłem. Na końcu dodajemy
mąkę i wlewamy dodatki smakowe, jeśli się na nie decydujemy. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wysmarowanych
masłem i posypanych
kakao ramekinów. Pieczemy 12-15 minut w temperaturze 160C. Wyjmujemy z foremek, w razie potrzeby, boki podważając delikatnie nożem. Odrobinę przestudzone, posypujemy
kakao lub
cukrem pudrem. Zjadamy, najlepiej od razu, choć później również smakują znakomicie. Tradycja przewiduje podanie w towarzystwie
truskawek i/lub
bitej śmietany.Uwaga od nośnie pieczenia:Czas pieczenia uzależniamy od wielkości ramekinów i cały czas kontrolujemy sytuację.
Ciastka powinny
mieć dość solidną skorupkę z zewnątrz, ale środek płynny lecz przy tym już lekko gęsty. Jeśli deser wyjmiemy z piekarnika za szybko, wnętrze będzie zbyt rzadkie, a znów gdy się zagapimy, otrzymamy całkowicie upieczone ciasto
czekoladowe, bez śladu gorącej lawy wewnątrz. Do opcji idealnej dochodzi się metodą prób i błędów. U mnie, lava cakes wyszły takie jak należy, dopiero przy drugim do nich podejściu. Teraz juz wiem, że w moich foremkach i moim piekarniku muszą spędzić 14 minut.COLLAGENOHOLICS - KOLAGENOHOLICY Naturalny Polski Kolagen Przeciw Zmarszczkom i Objawom Starzenia Się Skóry
Życzę Wam Smacznego! :-)