Wykonanie
Leżą i czekają. Piegów im przybywa. Zapewne u Was też zdarza się, że w kuchni cierpliwie dojrzewają całe kiście
bananów . Później kręcimy nosem, bo nieładne, bo brązowe. Ale przecież można je ocalić! W dodatku jest na to mnóstwo sposobów. Smakowitych sposobów. Koktajl
bananowy, chlebek
bananowy ... a
czemu by nie
bananowe brownies? Degustowanie różnorakich wariacji na temat tego
czekoladowego smakołyku ostatnio mocno mnie wciągnęło, poniżej jedna z nich, z
bananem w tle!
Składniki:150 g
masła, pokrojonego w kostkę150 g
gorzkiej czekolady2
jajka150 g
brązowego cukru3 średniej wielkości dojrzałe
banany1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoszczypta
soli1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia150 g
mąki pszennejopcjonalnie dodatkowo: 50 g
czekolady mlecznej lub gorzkiej, posiekanej; gorzkie
kakao lub
cukier puder do posypaniaPrzygotowanie:Blachę o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 170°C. Połamaną na kostki
gorzką czekoladę oraz pokrojone
masło umieść w żaroodpornym naczyniu i wstaw do rozgrzewającego się piekarnika i pozostaw aż
czekolada i
masło całkowicie się nie roztopią. mieszaj od czasu do czasu. Gdy składniki się roztopią wyjmij naczynie z piekarnika i odstaw do lekkiego przestygnięcia.W misce rozgnieć
banany, dodaj
brązowy cukier,
jajka,
wanilię i
sól i wymieszaj. Dodaj roztopioną
czekoladę i
masło i ponownie wymieszaj. Następnie dodaj
mąkę i
proszek do pieczenia oraz opcjonalnie dodatkową posiekaną
czekoladę i połącz wszystkie składniki mieszając niezbyt długo. Przełóż ciasto do foremki i wstaw do piekarnika na około 30-40 minut. Przestudź brownies, a następnie pokrój na porcje. Przed podaniem możesz posypać kawałki ciasta gorzkim
kakao lub
cukrem pudrem. Smacznego!Przepis znaleziony tu .