ßßß Cookit - przepis na Seromakowiec

Seromakowiec

nazwa

Wykonanie

Seromakowiec należał kiedyś do jednych z moich ulubionych ciast. Teraz wolę odrobinę lżejsze zestawienia, bo mak i ser w jednym, to naprawdę ciężki kaliber, choć kruche, maślane ciasto nadaje seromakowcowi odrobinę lekkości. Do masy makowej wykorzystałam gotowy mak z puszki, odpowiednio go dosmaczając. Całość jest bardzo dobra i z przyjemnością przypomniałam sobie smak tego tradycyjnego zestawu.
Seromakowiec
Ciasto kruche:
1 szklanka mąki
125 g masła
1 jajko
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa makowa:
425 g masy makowej(połowa dużej puszki)
2 łyżki miodu
1 białko
3 łyżki orzechów włoskich, posiekanych
2 łyżki płatków migdałowych
4 łyżki rodzynek
Masa serowa:
500 g dobrego sera z wiaderka
50 g masła
1 szklanka drobnego cukru
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Piekarnik nastawiamy na 180 st C i wykładamy dno 22 cm tortownicy papierem do pieczenia
Ze składników na ciasto zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy je ok 30 minut.
Przygotowujemy masę makową. Mak z puszki mieszamy ze wszystkimi składnikami.
Przygotowujemy masę serową. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, dalej ucieramy, po czym stopniowo dodajemy ser oraz ekstrakt z wanilii.
Tortownicę wykładamy ciastem a na ciasto wykładamy masę makową. Wyrównujemy powierzchnię po czym na mak wykładamy masę serową. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 1 godz. Można posypać cukrem pudrem lub polać dowolną polewą.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2013/01/seromakowiec.html