Wykonanie
Seromakowiec należał kiedyś do jednych z moich ulubionych ciast. Teraz wolę odrobinę lżejsze zestawienia, bo
mak i
ser w jednym, to naprawdę ciężki kaliber, choć kruche, maślane ciasto nadaje seromakowcowi odrobinę lekkości. Do masy makowej wykorzystałam gotowy
mak z puszki, odpowiednio go dosmaczając. Całość jest bardzo dobra i z przyjemnością przypomniałam sobie smak tego tradycyjnego zestawu.

SeromakowiecCiasto kruche:1 szklanka
mąki125 g
masła1
jajko1/2 szklanki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa makowa:425 g masy makowej(połowa dużej puszki)2 łyżki
miodu1
białko3 łyżki
orzechów włoskich, posiekanych2 łyżki
płatków migdałowych4 łyżki
rodzynekMasa serowa:500 g dobrego
sera z wiaderka50 g
masła1 szklanka drobnego
cukru2
jajka1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiPiekarnik nastawiamy na 180 st C i wykładamy dno 22 cm tortownicy papierem do pieczeniaZe składników na ciasto zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy je ok 30 minut.Przygotowujemy masę
makową.
Mak z puszki mieszamy ze wszystkimi składnikami.Przygotowujemy masę
serową.
Masło ucieramy z
cukrem, dodajemy
jajka, dalej ucieramy, po czym stopniowo dodajemy
ser oraz ekstrakt z
wanilii.Tortownicę wykładamy
ciastem a na ciasto wykładamy masę
makową. Wyrównujemy powierzchnię po czym na
mak wykładamy masę
serową. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 1 godz. Można posypać
cukrem pudrem lub polać dowolną polewą.