ßßß Cookit - przepis na Brownies z serkiem i migdałami

Brownies z serkiem i migdałami

nazwa

Wykonanie

O powtórkę tego brownies z serkiem i migdałami dopomina się moja córka, która ogólnie za ciastami nie przepada. To wielka rekomendacja dla tego ciasta, ale rzeczywiście, to chyba jedno z najlepszych brownies jakie jadłam. Pyszna czekoladowa część, z mielonymi migdałami zamiast mąki (w przypadku braku mielonych migdałów można zastosować mąkę, ale oczywiście ciasto będzie nieco inne) i rozpływająca się w ustach masa z serka. Jako uzupełnienie - chrupiące migdałowe płatki. Całość bardzo wilgotna i bardzo smaczna. Polecam.
200 g ciemnej czekolady
125 g masła
4 jajka
175 g drobnego cukru
100 g mielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
warstwa serowa:
200 g serka typu philadelphia
50 g drobnego cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 jajko
1 łyżka mąki
do posypania:
kilka łyżek płatków migdałowych
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C, lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o boku 23 cm.
Wszystkie składniki na warstwę serową umieszczamy w miseczce i dokładnie mieszamy. Odstawiamy.
Czekoladę i masło umieszczamy w rondelku i rozpuszczamy na niedużym gazie (ja, z chwilą gdy czekolada zaczyna się rozpuszczać wyłączam gaz i dalej rozpuszczam mieszając) - można też rozpuścić w misce umieszczonej na garnku z parującą wodą. Jajka ucieramy z cukrem do białości, dodajemy do nich lekko przestudzoną rozpuszczoną czekoladę i ekstrakt z wanilii, mieszamy. Dodajemy mielone migdały i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Czekoladową masę wylewamy do foremki a na nią, łyżką, przekładamy masę serową. Wierzch posypujemy migdałowymi płatkami. Pieczemy ok 25 minut.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2013/09/brownies-z-serkiem-i-migdaami.html