Wykonanie
O powtórkę tego brownies z
serkiem i
migdałami dopomina się moja córka, która ogólnie za ciastami nie przepada. To wielka rekomendacja dla tego ciasta, ale rzeczywiście, to chyba jedno z najlepszych brownies jakie
jadłam. Pyszna czekoladowa część, z mielonymi
migdałami zamiast
mąki (w przypadku braku mielonych
migdałów można zastosować
mąkę, ale oczywiście ciasto będzie nieco inne) i rozpływająca się w ustach masa z
serka. Jako uzupełnienie - chrupiące
migdałowe płatki. Całość bardzo wilgotna i bardzo smaczna. Polecam.
200 g ciemnej
czekolady125 g
masła4
jajka175 g drobnego
cukru100 g mielonych
migdałów1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżeczki ekstraktu z
waniliiwarstwa serowa:200 g
serka typu philadelphia50 g drobnego
cukru1 łyżka
cukru waniliowego1
jajko1 łyżka
mąkido posypania:kilka łyżek
płatków migdałowychPiekarnik nagrzewamy do 180 st C, lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o
boku 23 cm.Wszystkie składniki na warstwę
serową umieszczamy w miseczce i dokładnie mieszamy. Odstawiamy.
Czekoladę i
masło umieszczamy w rondelku i rozpuszczamy na niedużym gazie (ja, z chwilą gdy
czekolada zaczyna się rozpuszczać wyłączam gaz i dalej rozpuszczam mieszając) - można też rozpuścić w misce umieszczonej na garnku z parującą
wodą.
Jajka ucieramy z
cukrem do białości, dodajemy do nich lekko przestudzoną rozpuszczoną
czekoladę i ekstrakt z
wanilii, mieszamy. Dodajemy mielone
migdały i
proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy.
Czekoladową masę wylewamy do foremki a na nią, łyżką, przekładamy masę
serową. Wierzch posypujemy migdałowymi
płatkami. Pieczemy ok 25 minut.