ßßß
Chyba się zakochałam. W tych pysznych ciasteczkach ♥ Najpierw chciałam zużyć białą czekoladę, która czekała na swoją kolej już dosyć długo. Chodziły za mną też migdały. No i była jeszcze ta książka, którą dostałam na urodziny od O. "My Little Chocolate Book". Naprawdę urocza. Mój pierwszy wypiek z niej uważam za bardzo udany (jak zwykle coś pozmieniałam). Koniecznie do powtórzenia. Smacznego!Składniki:180g masła, roztopionego200g cukru3 jajkaskórka starta z 2 cytryn1 łyżeczka ekstraktu z wanilii200g posiekanej białej czekolady200g płatków migdałowych375g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczeniaRozpuszczone masło, cukier, jajka, skórkę z cytryny i wanilię zmiksować na gładką masę. Płatki migdałowe podsmażyć przez chwilę na suchej patelni- do zarumienienia i dodać do mieszanki razem z posiekaną czekoladą. Do tego przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie drewnianą łyżką.Ciasto wychodzi dosyć klejące, ale nie przejmujcie się ;--) Najlepiej nakładać je na blaszkę łyżką, tak żeby uzyskać długie paski z ciasta. Piekarnik nagrzać do 160 °C i piec całość przez ok. 25-30 minut. Po tym czasie pokroić paski w pojedyncze herbatniki, obrócić je na bok i wsadzić do piekarnika na kolejne 20 minut, temperaturę zmniejszyć do 150 °C.