Wykonanie
Chyba się zakochałam. W tych pysznych ciasteczkach ♥ Najpierw chciałam zużyć
białą czekoladę, która czekała na swoją kolej już dosyć długo. Chodziły za mną też
migdały. No i była jeszcze ta książka, którą dostałam na urodziny od O. "My Little Chocolate Book". Naprawdę urocza. Mój pierwszy wypiek z niej uważam za bardzo udany (jak zwykle coś pozmieniałam). Koniecznie do powtórzenia. Smacznego!Składniki:180g
masła, roztopionego200g
cukru3
jajkaskórka starta z 2
cytryn1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii200g posiekanej
białej czekolady200g
płatków migdałowych375g
mąki 1 łyżeczka
proszku do pieczeniaRozpuszczone
masło,
cukier,
jajka,
skórkę z cytryny i
wanilię zmiksować na gładką masę.
Płatki migdałowe podsmażyć przez chwilę na suchej patelni- do zarumienienia i dodać do mieszanki razem z posiekaną
czekoladą. Do tego przesiać
mąkę z
proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie drewnianą łyżką.Ciasto wychodzi dosyć klejące, ale nie przejmujcie się ;--) Najlepiej nakładać je na blaszkę łyżką, tak żeby uzyskać długie paski z ciasta. Piekarnik nagrzać do 160 °C i piec całość przez ok. 25-30 minut. Po tym czasie pokroić paski w pojedyncze
herbatniki, obrócić je na bok i wsadzić do piekarnika na kolejne 20 minut, temperaturę zmniejszyć do 150 °C.