Wykonanie
Ciasto z
jabłkami...a na wierzchu
płatki migdałowe..pycha...Zawieruszony przepis...Robione dawno temu [ zresztą widać na zdjęciu
jabłka papierówki]..
25 dkg
mąki12 dkg
cukru1
jajko1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia13 dkg
masła1
cukier waniliowy1 łyżka
mleka1 kg
jabłek15 dkg
masła22 dkg
cukru10 dkg
rodzynek5 dkg
płatków migdałowych1 łyżka
miodu1 łyżka
mlekaZ podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto, uformować kulę i włożyć na godzinę do lodówki.Tortownicę wysmarować tłuszczem, rozłożyć na niej rozwałkowane ciasto formując wysoki brzeg , ponakłuwać widelcem.Podpiekać 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.Ostudzić.
Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze cząstki.Stopić na patelni 5 dkg
masła, dodać 2-3 łyżki
cukru,
rodzynki , poddusić.Włożyć
jabłka i dusić ,aż nieco zmiękną,a następnie wyłożyć na podpieczony spód.Pozostałe
masło lekko zrumienić , dodać resztę
cukru i
płatki migdałowe i
mleko.Wymieszać, chwilę potrzymać na ogniu i rozłożyć na jabłkach.Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Książka..Ciasta i desery -Barbara Jakimowicz-Klein