Wykonanie
Miałam wielką ochotę na szarlotkę ale w
sumie chciałam wypróbować jakiś nowy przepis...Oczywiście jak mam takie "zachcianki" to głównie jem oczami czyli przeszukiwanie internetu polegało najpierw na wybraniu fajnych zdjęć,
potem smaków i dopiero składników ;PWybrałam szarlotkę z tej strony ...Pachnie cudownie, jak ja robiłam ,to przegięłam z ilością
soku cytrynowego do
jabłek i zastanawiałam się czy nie dodać
cukru, ale jednak karmel pomógł;)DUŻO
jabłek to duży plus tego ciasta, plus można zrobić trochę więcej polewy bo jest na
serio pyszna i przy mocno kwaskowych jabłkach super się komponuje ;)
Składniki:Ciasto250g
mąki pszennej80g
cukru1
jajko1 łyżka
mleka125g
margaryny½ łyżeczki
proszku do pieczeniaNadzienie2 kg
jabłek50g
masła lub
margaryny70g
rodzynekPolewa migdałowa100g
masła100g
cukru1 łyżka
miodu100g
płatków migdałowychPrzygotowanie:Z podanym składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godz.Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia ( ja użyłam trochę mniejszej formy i była pełna) 2/3 ciasta wyłożyć na dnie formy i nakłuć widelcem. Pozostałe ciasto wstawić jeszcze do lodówki.Ciasto w tortownicy podpiec w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 200°C. Pozostawić do ostygnięcia.Z reszty ciasta uformować wałek i wykleić nim bok tortownicy, mniej więcej do połowy jej wysokości.
Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Ćwiartki
jabłek pokroić w nie za cienkie plasterki. (Ćwiartkę pociąć na 3 – 4 plasterki).
Masło roztopić w dużym garnku. Dodać
jabłka i
rodzynki. Całość podsmażyć, aż
jabłka zmiękną, ale wciąż będą trzymać kształt. Pozostawić do ostygnięcia. Zimne ułożyć na cieście.( Polecam zrobić to w trakcie chłodzenia ciasta w lodówce, lub zaraz po wstawieniu ciasta do pieca bo długo stygną.)Przygotować polewę.
Masło roztopić i poczekać, aż lekko zbrązowieje. Dodać
cukier,
miód i
płatki migdałowe. Wymieszać, ściągnąć z pieca i wyłożyć na
jabłka.Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 30min. w temperaturze 200°C, aż ładnie się zarumieni.Smacznego. ;)