ßßß
Składniki:Ciasto250g mąki pszennej80g cukru1 jajko1 łyżka mleka125g margaryny½ łyżeczki proszku do pieczeniaNadzienie2 kg jabłek50g masła lub margaryny70g rodzynekPolewa migdałowa100g masła100g cukru1 łyżka miodu100g płatków migdałowychPrzygotowanie:Z podanym składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godz.Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia ( ja użyłam trochę mniejszej formy i była pełna) 2/3 ciasta wyłożyć na dnie formy i nakłuć widelcem. Pozostałe ciasto wstawić jeszcze do lodówki.Ciasto w tortownicy podpiec w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 200°C. Pozostawić do ostygnięcia.Z reszty ciasta uformować wałek i wykleić nim bok tortownicy, mniej więcej do połowy jej wysokości.Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek pokroić w nie za cienkie plasterki. (Ćwiartkę pociąć na 3 – 4 plasterki).Masło roztopić w dużym garnku. Dodać jabłka i rodzynki. Całość podsmażyć, aż jabłka zmiękną, ale wciąż będą trzymać kształt. Pozostawić do ostygnięcia. Zimne ułożyć na cieście.( Polecam zrobić to w trakcie chłodzenia ciasta w lodówce, lub zaraz po wstawieniu ciasta do pieca bo długo stygną.)Przygotować polewę. Masło roztopić i poczekać, aż lekko zbrązowieje. Dodać cukier, miód i płatki migdałowe. Wymieszać, ściągnąć z pieca i wyłożyć na jabłka.Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 30min. w temperaturze 200°C, aż ładnie się zarumieni.Smacznego. ;)