ßßß Cookit - przepis na „Szarlotka Leszka” (by: Agata Królak)

„Szarlotka Leszka” (by: Agata Królak)

nazwa

Wykonanie

Nie jest to dokładnie przepis z książki, której autorką jest Agata Królak – u mnie na wierzchu szarlotki jest kruszonka,a nie warstwa rozwałkowanego ciasta.
Składniki:
2 kg jabłek (antonówka, szara reneta)
10 łyżeczek cukru
1 cukier waniliowy
50g rodzynek
1 łyżeczka cynamonu

3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 kostka masła
4 jajka
jabłka umyj, obierz i pokrój na małe kawałki, następnie smaż z cukrem (10 łyżeczek) i cukrem waniliowym (nie za długo, żeby się nie rozpadły). Dodaj rodzynki i cynamon, dokładnie wymieszaj.
połącz mąkę z proszkiem, 3/4 szklanki cukru i cukrem waniliowym
mieszankę z punktu 2. posiekaj z masłem
dodaj 1 jajko i 3 żółtka, zagnieć szybko ciasto, podziel na 2 części – 1. zawiń w folię i wstaw do lodówki na ok godzinę, 2. rozwałkuj na pergaminie, przełóż do formy i wstaw do lodówki*
białka ubij z pozostałym cukrem na sztywną pianę
do formy wyłożonej ciastem przełóż jabłka, nałóż pianę z białek, wierzch przykryj rozwałkowaną resztą ciasta**
piecz w 175 C przez 1 godzinę (jeśli cisto za szybko zacznie się rumienić, przykryj je folią aluminiową)
Smacznego! :)
*u mnie proporcje 1:2
** rozdrobniłam 1. część ciasta i posypałam nią wierzch szarlotki, zamiast rozwałkowywać
***oryginalny przepis znajdziecie w książce Agaty Królak „Ciasta, ciastka i takie tam”
Źródło:http://sweetworldofs.pl/2013/05/21/szarlotka-leszka-leszeks-apple-pie-by-agata-krolak