Wykonanie
wtorek, 14 Czerwiec 2011, autor: blue_megi, 10 Komentarzy »Z podanej porcji wychodzi około 6 sztuk.Składniki:50 g
masła85 g
cukruopakowanie
cukru waniliowego1 łyżeczka
proszku do pieczenia2
jajka175 g
mąkiłyżeczka
cynamonupół szklanki
musu jabłkowego z małymi kawałkami
jabłekNa kruszonkę:50 g
mąki50 g
cukru35 g
masła posiekanego na małe kawałkipół łyżeczki
cynamonuNajpierw przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki wsypujemy do miseczki i rozcieramy palcami, aż się połączą. Formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki.
Masło rozpuszczamy. W misce mieszamy suche składniki:
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia i
cynamon. Dodajemy ostudzone
masło i rozbełtane
jajka. Mieszamy widelcem, tylko do połączenia się składników.Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.Do foremek nakładamy po płaskiej łyżce ciasta, następnie łyżeczkę
musu jabłkowego i znowu płaską łyżkę ciasta. Kruszonkę wyciągamy z zamrażarki i kruszymy na wierzch. Całość nie może sięgać wyżej niż do mniej więcej 2/3 wysokości foremek – w innym przypadku ciasto może wykipieć podczas pieczenia.Pieczemy przez 25 minut. Studzimy w foremkach.