ßßß Cookit - przepis na Muffinki szarlotkowe

Muffinki szarlotkowe

nazwa

Wykonanie

wtorek, 14 Czerwiec 2011, autor: blue_megi, 10 Komentarzy »
Z podanej porcji wychodzi około 6 sztuk.
Składniki:
50 g masła
85 g cukru
opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
175 g mąki
łyżeczka cynamonu
pół szklanki musu jabłkowego z małymi kawałkami jabłek
Na kruszonkę:
50 g mąki
50 g cukru
35 g masła posiekanego na małe kawałki
pół łyżeczki cynamonu
Najpierw przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki wsypujemy do miseczki i rozcieramy palcami, aż się połączą. Formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki.
Masło rozpuszczamy. W misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cynamon. Dodajemy ostudzone masło i rozbełtane jajka. Mieszamy widelcem, tylko do połączenia się składników.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Do foremek nakładamy po płaskiej łyżce ciasta, następnie łyżeczkę musu jabłkowego i znowu płaską łyżkę ciasta. Kruszonkę wyciągamy z zamrażarki i kruszymy na wierzch. Całość nie może sięgać wyżej niż do mniej więcej 2/3 wysokości foremek – w innym przypadku ciasto może wykipieć podczas pieczenia.
Pieczemy przez 25 minut. Studzimy w foremkach.
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/muffinki-przepisy/muffinki-szarlotkowe