ßßß Cookit - przepis na Ciasto jabłkowo - marcepanowe z migdałami i sosem marcepanowym (bez glutenu, bez mleka)

Ciasto jabłkowo - marcepanowe z migdałami i sosem marcepanowym (bez glutenu, bez mleka)

nazwa

Wykonanie

potrzebujemy:
- 2 jabłka
- 60 g marcepanu
- ok 3-4 łyżki mleka wegańskiego
- 200g mąki migdałowej
- opakowanie proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 150 g masła
- 50 g cukru
- 100g kawałki migdałów (ja użyłam takich gotowych posiekanych w kawałki)
Jabłka umyć i pokroić w kostkę.
Marcepan pokroić w kostkę i zagotować z mlekiem na jednolitą masę.
Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę.
Pokolei wbijać jajka i dalej miksować.
Dodać rozpuszczony marcepan, mąkę migdałową i proszek do pieczenia.
Na sam koniec wrzucić jabłka i kawałki migdałów.
Wszystko wymieszać.
Piec ok 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Sos marcepanowy :
- mleko roślinne
- kawałek marcepanu
Marcepan pokroić w kostkę i zagotować z mlekiem.
Całość powinna mieć lejącą konsystencję.
Po chwili zrobi się z tego coś w stylu pianki.
Źródło:http://szybkotaniosmacznie.blogspot.com/2015/02/ciasto-jabkowo-marcepanowe-z-migdaami-i.html