ßßß
Znalazłam go kiedyś w sieci, niestety nie wiem na jakiej stronie, nie sądziłam, że będzie mi to kiedyś do czegoś potrzebne, ponieważ bloga nie było jeszcze wtedy w planach, ale możliwe, że było to na kotlet.tv.
Do 12 muffinów z jabłkami potrzebne będą:2 szklanki mąki2/3 szklanki cukru (można dodać więcej bo wyszły mało słodkie)2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody1 szklanka mleka100g roztopionego masła1 jajko1jabłko (w oryginalnym przepisie były 1-2, ale 2 to za dużo)Przygotowanie:utrzeć jajko z cukrem i masłemdodać mleko i dalej ucieraćpowoli dosypywać mąkę i proszek do pieczenia ciągle mieszającOryginalny przepis nakazywał po prostu wszystko wymieszać nie zwracając uwagi na kolejność, co zaowocowało strasznymi grudami w cieście, więc ja proponuję babciną i sprawdzoną metodę łączenia składników.jabłka kroimy w kostkęformę do muffinków wykładamy papilotkaminajpierw nakładamy łyżkę ciasta, na to jabłka, które przykrywamy jeszcze ok.2 łyżkami ciastawstawiamy do nagrzanego do 200 o C piekarnika na ok.20 min
Po upieczeniu wyciągamy babeczki z formy i studzimy, a następnie możemy przystąpić do dekoracji.
Ja użyłam kremu gotowego rozrobionego z mlekiem, jednak lepiej sprawdzi się tradycyjny krem maślany, ponieważ mój okazał się zbyt mokry i po paru godzinach ozdoby zaczęły się na nim topić.Ozdoby pochodzą z różnych źródeł, niestety w zwykłych sklepach jest ich straszny niedostatek, a na złote perełki polowałam ponad pół roku. Turkusowe perełki pochodzą z empiku, jednak kogoś poniosło tam z cenami, to opakowanie kosztowało prawie 30zł.Srebrne perełki to mój najnowszy nabytek, będąc niedawno w M1 w Czeladzi wpadłam w pasażu na stoisko z przeróżnymi ozdobami i akcesoriami cukierniczymi, poczułam się jak w raju, na pewno jeszcze tam wrócę, zwłaszcza że ceny całkiem przystępne, opakowanie widoczne na zdjęciu kosztowało niecałe 7zł.A tak prezentują się gotowe cupcakes, smacznego;)





