Wykonanie
środa, 23 Listopad 2016, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »Bardzo słodkie ciasto, od którego ciężko się oderwać. Najlepsza jest chrupiąca, karmelowo-orzechowa polewa. Spód ciasta jest lekki, delikatny… spróbujcie koniecznie, na pewno nie pożałujecie 🙂Składniki:2 szklanki
mąki1 szklanka
cukru3
jajka200 ml
śmietanki 30%1 opakowanie
proszku do pieczenia1 opakowanie
cukru waniliowegoSkładniki na polewę:2 paczki
płatków migdałowych (dałam pół na pół z posiekanymi
orzechami włoskimi)1/2 szklanki
cukru2 łyżki
miodu125 g
masłaPiekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Jajka z
cukrem ucieramy na puszysta masę. Do masy jajecznej przeswamy
mąkę z
proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy mikserem na wolnych obrotach.Stopniowo, po łyżce dodajemy
śmietanę.Przelewamy ciasto do formy i pieczemy przez około 25 minut, aż ciasto się lekko zrumieni.W czasie gdy ciasto się piecze, przygotowujemy polewę.
Masło rozpuszczamy razem z
cukrem i
miodem w małym garnuszku. Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając, aż masa
zrobi się gęsta i nabierze karmelowej barwy. Dodajemy
migdały i
orzechy, mieszamy i przekładamy masę na wierzch wyciągniętego z piekarnika ciasta. Rozsmarowujemy ją równomiernie, pozostawiając około centymetra przerwy od krawędzi blaszki. Ponownie wkładamy ciasto do piekarnika na około 10 minut, aż wierzch ładnie się zrumieni.*przepis z bloga http://sweetspoon.blogspot.com