ßßß Cookit - przepis na Ciasto pszczółka

Ciasto pszczółka

nazwa

Wykonanie

środa, 23 Listopad 2016, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »
Bardzo słodkie ciasto, od którego ciężko się oderwać. Najlepsza jest chrupiąca, karmelowo-orzechowa polewa. Spód ciasta jest lekki, delikatny… spróbujcie koniecznie, na pewno nie pożałujecie 🙂
Składniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
3 jajka
200 ml śmietanki 30%
1 opakowanie proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
Składniki na polewę:
2 paczki płatków migdałowych (dałam pół na pół z posiekanymi orzechami włoskimi)
1/2 szklanki cukru
2 łyżki miodu
125 g masła
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Jajka z cukrem ucieramy na puszysta masę. Do masy jajecznej przeswamy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy mikserem na wolnych obrotach.
Stopniowo, po łyżce dodajemy śmietanę.
Przelewamy ciasto do formy i pieczemy przez około 25 minut, aż ciasto się lekko zrumieni.
W czasie gdy ciasto się piecze, przygotowujemy polewę. Masło rozpuszczamy razem z cukrem i miodem w małym garnuszku. Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając, aż masa zrobi się gęsta i nabierze karmelowej barwy. Dodajemy migdały i orzechy, mieszamy i przekładamy masę na wierzch wyciągniętego z piekarnika ciasta. Rozsmarowujemy ją równomiernie, pozostawiając około centymetra przerwy od krawędzi blaszki. Ponownie wkładamy ciasto do piekarnika na około 10 minut, aż wierzch ładnie się zrumieni.
*przepis z bloga http://sweetspoon.blogspot.com
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/ciasta/ciasto-pszczolka