Wykonanie
Nadeszła godzina kawowa- moja ulubiona podczas każdej niedzieli spędzonej w domu. A chyba każdy wie, co to znaczy. Oprócz cudownego zapachu świeżo zmielonej i zaparzonej
kawy będzie równie coś słodkiego. Coś na co czekałam od kiedy otworzyłam piekarnik, a zapach rozniósł się po całym domu. A mianowicie będą to.... kruche babeczki z
makiem i
bakaliami. Przygotowują je nie poszłam na łatwiznę i nie kupiłam gotowej masy makowej w sklepie. Zdecydowanie lepiej samemu pobawić się w kuchni i dobrać idealne proporcje składników na nadzienie, ponieważ wtedy można pominąć te za którymi nie koniecznie przepadamy.

Składniki na ciasto:- 300 g
mąki- 200 g
masła- 100 g
cukru- 1
jajko- 1
żółtko- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia
Składniki na masę
makową:- 200 g
maku- 4 łyżki wiórek
kokosowych- 3 łyżki
żurawiny- 3 łyżki
rodzynek- 3 łyżki skórki z
pomarańczy- 3 łyżki
płatków migdałowych- 3 łyżki
orzechów włoskich- 1
białko- 4-5 łyżek
miodu
Wykonanie:Wszystkie składniki potrzebne do zrobienia ciasta mieszamy w misce do momentu ich połączenia. Kiedy ciasto już uzyska zwartą konsystencję zawijamy je w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

Podczas gdy ciasto chłodzi się w lodówce zajmujemy się nadzieniem: opłukany
mak wsypujemy do garnka i zalewamy szklanką
wody. Gotujemy go na małym ogniu czekając aż
woda wyparuje. Zakrywamy pokrywką i odstawiamy na 15min. Wykorzystując czas, w którym
mak się studzi możemy zająć się
bakaliami.
Płatki migdałowe,
żurawinę oraz
rodzynki siekamy. Wyłuskane
orzechy zalewamy wrzątkiem, a następnie obieramy ze skórki i kroimy. Wystudzony
mak mielimy dwa
razy przez drobne sitko dodajemy przygotowane
bakalie (
żurawinę,
płatki migdałowe,
rodzynki,
orzechy, wiórki, skórkę z
pomarańczy) oraz
miód. Aby masa uzyskała zwartą konsystencję można opcjonalnie dodać 1
białko.

Po wyciągnięciu ciasta z lodówki odrywamy z całości kawałki i wykładamy nimi foremki. Wyłożone foremki zapełniamy
makiem i nakrywamy kapturkiem wyciętym z rozwałkowanego ciasta. Wierz babeczek udekorowałam gwiazdką. Wszystkie foremki poukładane na blaszce (aby lepiej się wyciągało z pieca) wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 25 min w temperaturze 180 st.



Po upieczeniu wyciągamy babeczki z foremek, układamy je na paterze i posypujemy
cukrem pudrem.

