Wykonanie
Do przygotowania tego sernika zbierałam się od roku, by w końcu przygotować go na tegoroczne święta. Sernik królewski wyszedł pyszny, wilgotny i puszysty, a spód
kakaowy nadał mu charakteru. Przygotowanie tego sernika zajmuje chwilę i nie jest to zadanie pracochłonne, a już zupełnie szybko idzie, jeśli użyje się dobrego miksera ręcznego. Swój sernik miksowałam przy użyciu miksera Russell Hobbs z nowej
serii Aura, która posiada aż 5 prędkości i funkcję turbo. Mikser posiada 3 rodzaje chromowanych końcówek: do miksowania, zagniatania i ubijania. I całkiem estetyczny z niego pomocnik :).
spód :300 g
mąki125 g
masłaszklanka
cukru4 łyżeczki
kakaojajkopłaska łyżeczka
proszku do pieczeniamasa :1 kg
sera (wiaderkowy lub zwykły
twaróg przemielony)szklanka
cukru125 g
masła roztopionego i ostudzonego5 jaj2 łyżki
mąkiłyżeczka ekstraktu
waniliowegoSkładniki na spód ciasta zagnieść ze sobą, podzielić ciasto na dwie części i jedną z nich schować do zamrażalnika, a drugą wykleić dno blaszki (25x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę z
ciastem włożyć do lodówki.Wszystkie składniki na masę zmiksować ze sobą aż wszystko się połączy.Masę
twarogową wylać na spód ciasta.Wyjąć ciasto z zamrażalnika i przy użyciu tarki z dużymi oczkami zetrzeć ciasto na
twarogową masę.Piec w temp. 180 st.C. przez godzinę.