ßßß Cookit - przepis na Czekoladowy sernik

Czekoladowy sernik

nazwa

Wykonanie

By MagicPot, 29 marca 2016
(Jeszcze nie oceniony)
Loading...
Pomysł na przygotowanie czekoladowego sernika, wpadłam tuż przed świętami. Zawsze przygotowuję sernik dwusmakowy z polewą czekoladową – tym razem dzieci ucieszyły się, że ich ulubiony sernik będzie smakował jak ich ulubiona słodycz.
Przygotowując czekoladowy sernik wzorowałam się na przepisie sernika dwusmakowego .
1kg twarogu na sernik zmielonego lub do zmielenia
250g cukru
200g masła
jedno tradycyjne opakowanie budyniu czekoladowego, jeżeli takowego nie macie możecie użyć dwie łyżki mąki ziemniaczanej, jedną łyżkę cukru waniliowego i dwie łyżki kakaa
4 duże jajka
jedna łyżeczka proszku do pieczenia
opcjonalnie bakalie: rodzynkii, kandyzowana skórka pomarańczowa – moje słodkości nie posiadają nigdy bakali, gdyż nie przepadam za nimi w ciastach
puszki masy kajmakowowej o smaku kakaowym
W pierwszej kolejności w większej misce ucieram masło z cukrem do czasu otrzymania puszystej i jednolitej masy.
Poniższe czynności wykonujemy ciągle miksując ciasto:
Dodaję same żółtka i cukier waniliowy – jeżeli nie używacie budyniu – dokładnie miksuję.
Następnie łyżkami (stopniowo) dodaję twaróg i ciągle miksuję.
Następnie dodaję proszek do pieczenia, budyń lub mąkę ziemniaczaną i dalej miksuję.
To też jest dobry moment by dodać bakalie i dokładnie wymieszać.
W oddzielnej misce ubijam na sztywno białka z odrobiną soli.
Do masy serowej dodaję masę kajmakową i delikatnie mieszam już łyżką drewnianą.
Następnie przekładam całą pianę do miski z masą serową i delikatnie lecz dokładnie wymieszajcie łyżką drewnianą.
Piekarnik nastawiam na grzanie na 170˚C.
Tortownicę o średnicy 25cm smaruję masłę i obsypuję mąką.
Następnie przekładam całą masę serową do tortownicy.
Gdy piekarnik będzie nagrzany wstawiamy sernik i zapiekamy przez ponad jedną godzinę – proponuję sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest suche w środku to jest najlepszy wyznacznik.
Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i sernik wyjmuję i odstawiam do ostygnięcia.
Smacznego!
Polecam przepisy na inne słodkości:
Źródło:http://magiczny-garnek.pl/blog/2016/03/29/czekoladowy-sernik