Wykonanie
By MagicPot, 29 marca 2016(Jeszcze nie oceniony)Loading...Pomysł na przygotowanie
czekoladowego sernika, wpadłam tuż przed świętami. Zawsze przygotowuję sernik dwusmakowy z
polewą czekoladową – tym razem dzieci ucieszyły się, że ich ulubiony sernik będzie smakował jak ich ulubiona
słodycz.Przygotowując
czekoladowy sernik wzorowałam się na przepisie sernika dwusmakowego .1kg
twarogu na sernik zmielonego lub do zmielenia250g
cukru200g
masłajedno tradycyjne opakowanie budyniu
czekoladowego, jeżeli takowego nie macie możecie użyć dwie łyżki
mąki ziemniaczanej, jedną łyżkę
cukru waniliowego i dwie łyżki
kakaa4 duże
jajkajedna łyżeczka
proszku do pieczeniaopcjonalnie
bakalie:
rodzynkii, kandyzowana
skórka pomarańczowa – moje słodkości nie posiadają nigdy
bakali, gdyż nie przepadam za nimi w ciastachpuszki masy kajmakowowej o smaku
kakaowymW pierwszej kolejności w większej misce ucieram
masło z
cukrem do czasu otrzymania puszystej i jednolitej masy.Poniższe czynności wykonujemy ciągle miksując ciasto:Dodaję same
żółtka i
cukier waniliowy – jeżeli nie używacie budyniu – dokładnie miksuję.Następnie łyżkami (stopniowo) dodaję
twaróg i ciągle miksuję.Następnie dodaję
proszek do pieczenia,
budyń lub
mąkę ziemniaczaną i dalej miksuję.To też jest dobry moment by dodać
bakalie i dokładnie wymieszać.W oddzielnej misce ubijam na sztywno
białka z odrobiną
soli.Do masy serowej dodaję masę kajmakową i delikatnie mieszam już łyżką drewnianą.Następnie przekładam całą pianę do miski z masą
serową i delikatnie lecz dokładnie wymieszajcie łyżką drewnianą.Piekarnik nastawiam na grzanie na 170˚C.Tortownicę o średnicy 25cm smaruję
masłę i obsypuję
mąką.Następnie przekładam całą masę
serową do tortownicy.Gdy piekarnik będzie nagrzany wstawiamy sernik i zapiekamy przez ponad jedną godzinę – proponuję sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest suche w środku to jest najlepszy wyznacznik.Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i sernik wyjmuję i odstawiam do ostygnięcia.Smacznego!Polecam przepisy na inne słodkości: