Wykonanie
Niestety w tym roku nie mam czasu zbytnio szaleć w kuchni przed świętami, przynajmniej teraz… może uda mi się nadrobić zaległości tuż przed świętami. Zamierzam jeszcze upiec pasztet na pewno, nie wiem czy dam radę z paschą… Obowiązki zawodowe, przesilenie wiosenne, wszystko naraz… Ale dość marudzenia! Na te babeczki znalazłam odrobinę czasu (naprawdę nie dużo go w tym przypadku potrzeba). Robiłam je już dwa
razy i w święta powtórzę na 100%. To takie mini-serniczki dla zabieganych. Przepis zaczerpnęłam z bloga Mirabelki, u niej były z
rodzynkami.
Składniki na 15 babeczek:220 g
mąki120
cukru1
jajko50
masła50 ml
mleka500 g
twarogu mielonego na sernik75 g
żurawiny suszonej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 paczka
cukru z prawdziwą
wanilią1.
Żurawinę zalewamy ciepłą
wodą na około godzinę przed pieczeniem. Następnie odsączamy.2. Roztapiamy
masło w rondelku.3. Mieszamy
mąkę z
proszkiem do pieczenia.4. Miksujemy
ser z
jajkiem,
cukrem,
cukrem z
wanilią,
mlekiem oraz
masłem.5. Stopniowo do mokrych składników wsypujemy
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Mieszamy.6. Formę do pieczenia muffinek (silikonowe foremki) wykładamy papilotkami.7. Nakładamy ciasto łyżką do papilotek. Pieczemy 30 minut w temperaturze 200°C.