Wykonanie
Bardzo prosty i szybki do wykonania słodki "chlebek"
kokosowy . Zdumiewająco wilgotny, przypominający nieco
ciasto drożdżowe, ale znacznie dłużej, bo do kilku dni utrzymujący swą świeżość. Doskonały i na deser do
herbaty lub
kawy i na śniadanie, posmarowany
masłem lub bez. Coś pomiędzy
ciastem a słodką
bułką. No a przede wszystkim bardzo,
kokosowy i smaczny. Polecam.Przepis z książki Gaitri Pagrach-Chandry " Warm bread and honey
cake"

200 g (1 1/3 szklanki)
maki1 3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
soli2
jajka125 g (1/2 szklanki) drobnego
cukru1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii150 g startego
orzecha kokosowego lub 90 g (1 szklanka) wiórek
kokosowych zmieszanych z 4 łyżkami ciepłej
wody100 g
masła, rozpuszczonegoJeśli używamy wiórek
kokosowych, mieszamy je z
wodą i odstawiamy na bok.Piekarnik nastawiamy na 160 st C. Natłuszczamy i lekko obsypujemy
mąką, niedużą keksówkę.
Mąkę,
proszek do pieczenia i
sól przesiewamy i odstawiamy na bok.
Jajka,
cukier i ekstrakt z
wanilii ubijamy do białości. Dodajemy mieszankę mączną,
wiórki kokosowe i rozpuszczane
masło. Dobrze mieszamy.Pieczemy ok 45-50 minut. Sprawdzamy patyczkiem(unikamy za długiego pieczenia). Studzimy na kratce.