ßßß
Kolejną bardzo charakterystyczną pozycją w szwajcarskim menu są sałatki w których bardzo dba się o kontrast smakowy i strukturalny. Sałaty zazwyczaj są gorzkie – dębowa, rodicchio a także cykoria, często mieszane z sałatą masłową i młodymi liśćmi botwinki (z której przygotowuje się tradycyjne zawijane w liście botwinki „gołąbki” zwane capunes), ale tak żeby to słodko octowy dressing (najczęściej majonezowo-jogurtowy) przełamywał ich smak, dopełniając smak serów. Koniecznie zapomnijcie się razem ze mną i Victorinox’em. Jeśli chodzi o owoce : dminują te sezonowe, mi całkiem niedawno, przypadły w udziale gruszki, arbuzy i melony. Stąd połączenie ich ze speckiem (tradycyjnym Szwajcarskim boczkiem).
Składniki:Szwajcarski wędzony boczek specksuszone mięso z dziczyznywieprzowe salamiszynka dojrzewającatradycyjny ser Gruyereser miękki krótko dojrzewającysery dojrzewające kilkumiesięcznewinogronagruszkirodzynkimigdały
Przygotowanie:Ta przystawka ma na celu integrację biesiadników – ułóżcie wędliny i wcześniej podzielone sery, razem z bakaliami i owocami, pokrojonymi w paski.W restauracjach często podaje się sałaty, szczególnie jako przystawki lub lekki dodatek do foundee ( ja zamawiałam go właśnie w tej formie, polecam)
SAŁATKA ZE ŚLIWKĄ, SEREM 6 MIESIĘCZNYM, MELONEM GRILLOWANYM ZE SPECKIEMSkładniki:4 porcje:op. mieszanki sałat z roszponką, rodicchio, dębową, lodową i botwinką4 duże fioletowe kwaskowe śliwkiser Gruyere1 melon Galia16 plastrów Specka – podwędzany boczek50 g orzechów włoskichsos/dressing:3 łyżki oleju z pestek dyni3 łyżki białego octu winnego1 łyżka miodu1 łyżeczka Maggi**Czy wiecie, że Maggi to Szwajcarski wynalazek ?
Przygotowanie:Składniki sosu wymieszać trzepaczką. Odstawić.Melona przekroić na pół. Łyżką stołową wydrążyć miąższ, obrać i pokroić wzdłuż w półksiężyce, kładąc na desce stroną wewnętrzną.Owinąć plastry melona boczkiem – speckiem, obsmażyć na grillowej patelni, obracając aby równomiernie się zrumieniły.W międzyczasie umyć, wypestkować, przekroić na pół, po czym pokroić w półplasterki.Sałatę wymieszać z dressingiem po czym ułożyć na talerzach, posypać śliwkami i orzechami.Ułożyć plastry melona w boczku, najlepiej aby nadal były gorące.Na wierzchu rozsypać pokrojony ser – ja kroiłam moim scyzorykiem – 14 częściowy zestaw.FILM PROMOCYJNY NASZEJ PRODUKCJI:Co zachwyciło mnie w Szwajcarii ?
Cóż, ja jak to mam w zwyczaju, podróż odbyłam z sercem na ramieniu, które do jedzenia i świetnej jakości produktów zawsze wyrywa się z wielkim entuzjazmem, podróżowałam więc smakując i napawając się pięknymi widokami. Relacja z podróży już niebawem na blogu, w kilku częściach, bo materiału mam całkiem sporo. W kraju który składa się z 26 kantonów, podzielonych na 2890 gmin, silnie manifestujących swoją różnorodność, szanując przy tym kulturę i tradycyjne receptury, relacja musi być złożona i wielopłaszczyznowa.
Szwajcaria różnorodna jeśli także jeśli chodzi o topografię terenu – wysiadając z pociągu w Lugano, przy włoskiej granicy, poza pięknym jeziorem i parkami zauważycie wysokie palmy i piękne, przypominające tropikalne, kwiat y. Natomiast górski Zermett to rosłe, momentami ośnieżone iglaki przeplatające znajdujące się na okalających miasto zboczach winoroślami. Dlatego też zwierzęta zagrodowe dają zupełnie inne mleko, a sery produkowane podobnymi metodami dojrzewając w innym klimacie, oddychając innym powietrzem smakują zupełnie inaczej. Rozsmakujcie się w Szwajcarii. Do przygotowania sałatki użyjcie szwajcarskiego noża, najlepiej Victorinoxa, a dla wielbicieli pikników pod wiszącą skałą najlepszy będzie scyzoryk Victorinox – mój 14 częściowy stał się absolutnie koniecznym wyposażeniem torebki.
Powiązane notki:Prosta sałatka z serem gruyereKrem z młodych ziemniaków ze szparagami i grzanką fondueSałatka śledziowa z kurkumąZielona sałatka z kiwi, awokado, otrębami i gruszkąŚledzie w sosie salsa – prosta sałatka z dwóch składników