ßßß Cookit - przepis na Sałatka ze szpinaku, brzoskwini, oliwek i fety

Sałatka ze szpinaku, brzoskwini, oliwek i fety

nazwa

Wykonanie

3 Flares Twitter 0 Facebook 3 3 3 3 Flares ×
Ta sałatka jest zupełnym odkryciem . Na pewno muszę Wam się przyznać do tego, że zawitałam na Festiwal Food Truckowy w wersji Wege na Saskiej Kępie i zakupiłam tam kubeczek oliwek w różnego rodzaju zalewach. Sałatka jest pyszna , lekka i zaskakująca. Zapakujcie ją do lunch boxa i weźcie do pracy lub szkoły , z kanapką będzie jeszcze bardziej pożywna. Razowy chleb z ziarnami siemienia, słonecznika, sezamu i nutą czarnuszki i masło to absolutnie wszystko czego do niej potrzeba.
Składniki:
1 porcja:
solidna garść liści szpinaku baby
ser brie lub camembert , kilka plastrów wg uznania
1 słodka brzoskwinia
10 marynowanych wytrawnie oliwek z pestką
1 łyżka miodu
1 łyżka soku z cytryny
pieprz, najlepiej świeżo mielony lub tłuczony
Przygotowanie:
Sok z cytryny wymieszać z miodem. Dodać szpinak wymieszać.
Ser pokroić w plastry, brzoskwinię przekroić na pół, pozbawić pestki.
Pokroić w półplasterki, każdą połówkę na 6 części.
Dodać do sałatki. Wymieszać.
Posypać oliwkami.
Podawać.
jutro dalsza część przepisów na pożegnanie lata
Powiązane notki:
Zielona sałatka z kiwi, awokado, otrębami i gruszką
Sałatka z buncem marynowanym
Prosta sałatka z serem gruyere
Sałatka z fetą i gruszką
Sałatka śledziowa z kurkumą
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2014/09/02/salatka-ze-szpinaku-brzoskwini-oliwek-i-fety